Izvor: B92, 06.Maj.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Labus: jedna carina rešava i akcioni plan

Brisel -- Predsednik G 17 Miroljub Labus izjavio je u utorak u Briselu, nakon razgovora sa Krisom Patenom i drugim zvaničnicima Evropske komisije da Evropska unija, bez potpunog usvajanja tržišnog akciononog plana Srbije i Crne Gore, neće i ne može pristupiti izradi "studije o izvodljivosti" za sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Labus je ocenio da je teško očekivati da bi lako i ubrzo vlade u Beogradu i Podgorici mogle postići konačni dogovor.

Predsednik G 17 je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << takođe naglasio da je problem s izvozom šećera iz SCG u EU čisto "tehnička, a nikako politička stvar" i ocenio kao neodgovornu izjavu ministra poljoprivrede Srbije Dragana Veselinova da iza toga stoje "lobiji šećera u EU" i politički razlozi. "Ako se ovi problemi s pouzdanošću naših carina reše, mi možemo izvesti u EU celu godišnju proizvodnju šećera, ne samo viškove", istakao je Labus, napomenuvši da je jedino bitno to da je to zaista šećer proizveden u Srbiji.

Labus je predočio da 80 odsto usaglašenih carinskih stavki između Srbije i Crne Gore, u stvari predstavlja 60 srpskog uvoza, iako se u preostalih 20 odsto nalaze ključno važni proizvodi poljoprivrede, metalskog sektora i sirova nafta. Sad u EU očekuju dogovor o slobodnom prometu roba, a potom i usluga, lica i kapitala, objasnio je Labus. Labus je rekao da je pre oko dva meseca od Patena dobio pismo s upozorenjem na "utemeljene sumnje" da u izvozu šećera iz SCG u EU ima problema i mogućih kršenja propisa, ali je dodao da on samo nekoliko dana potom prestao da vrši funkciju potpredsednika savezne vlade, zato što je formirana državna zajednica SCG. Carinske službe su tad prešle pod vlast republika i Labus je dodao da je on pismo prosledio nadležnim premijerima u Beoradu i Podgorici.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.