Izvor: Blic, 10.Maj.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Labus drži Vladu u šaci

Labus drži Vladu u šaci

Lider G17 plus Miroljub Labus u ovom trenutku drži Vladu Srbije u šaci, jer može da računa na vernost najmanje šest poslanika ove stranke u Skupštini Srbije. Vlada Srbije do sada je mogla da računa na 130 poslanika, ali šest Labusovih poslanika ugrožava potrebnu skupštinsku većinu od 126 poslanika.

Kako 'Blic' saznaje, Labus će, ukoliko izgubi poverenje članova stranke na predstojećem Glavnom odboru, insistirati na raspisivanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vanrednih izbora do kraja godine, što se poklapa i sa ranijim zahtevima Demokratske stranke. Podsetimo, Labus je prvobitno obećao da će G17 plus podržati Vladu do okončanja pregovora o Kosovu, koji će potrajati najmanje do kraja godine, a pretpostavlja se i duže.

- Labus može da računa na najmanje šest poslanika koji do Glavnog odbora neće istupati iz poslaničkog kluba, a u pregovorima su sa bar još četiri. Poslanički klub G17 plus, koji ima 31 poslanika, podeljen je 10 prema šest kada je reč o naklonosti Dinkiću ili Labusu. Ostali su neopredeljeni i na njih obe strane vrše pritisak - tvrdi sagovornik 'Blica'. Potpredsednik G17 Mlađan Dinkić sinoć je održao sastanak sa poslanicima ove stranke, koji nije bio okončan do zaključenja ovog broja.

Poslanik G17 plus Goran Paunović izjavio je juče da će 'veliki broj poslanika te stranke napustiti' njen poslanički klub u Skupštini Srbije ako Glavni odbor ne podrži predlog lidera G17 plus Miroljuba Labusa o povlačenju ministara iz Vlade Srbije.

- Ako se dogodi da Glavni odbor ne podrži Labusov predlog, veliki broj poslanika G17 plus izaći će iz poslaničkog kluba i biće nezavisni, a boriće se za temeljne principe stranke - rekao je Paunović. Upitan da li će deo poslanika G17 plus u skupštini uskratiti podršku Vladi Srbije, on je rekao da Vlada nije tema.

- Određeni ljudi iz G17 plus, uprkos prekidu pregovora sa EU, žele da ostanu u Vladi. To je nešto što može doneti kratkoročnu korist državi, ali dugoročno to znači gubitak budućnosti G17 plus - ocenio je Paunović, dodajući da nijedan birač neće imati poverenja u stranku koja po svaku cenu ostaje na vlasti.

Činjenica da će Labus imati uticaja na najmanje šest poslanika i da upravo on raspolaže blanko ostavkama svih poslanika G17 plus uznemirila je DSS, a posebno premijera Vojislava Koštunicu do koga je stigla informacija da Labus može da računa na poverenje čak 14 poslanika. Lider DSS će sada morati daleko više pažnje da obrati na lidera G17 plus iako je do sada daleko bliže sarađivao sa Dinkićem.

- Labus je pre neki dan razvlastio jednog advokata kome je ranije dao punomoćje da zastupa stranku u izbornim sporovima i sada samo on može da oduzme mandat nekom poslaniku - objašnjava naš sagovornik.

Zanimljiv je položaj ministarke Ivane Dulić-Marković, koja je, uprkos tome što važi za 'Dinkićev kadar', izjavila da će posle Labusove ostavke pasti vlada, ali ne ove nedelje.

- Ja bih na njegovom mestu dala ostavku zato što Mladić još nije u Hagu, a ne zato što su pregovori prekinuti - ocenila ona.

Potpredsednik G17 plus, Predrag Marković negirao je navode da će i on podneti ostavku na stranačku funkciju.

N. M. Jovanović

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.