Izvor: B92, 24.Maj.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Labus: ako se nastavi ovim tempom u EU ulazimo 2015. godine

Beograd -- Predsednik G17 plus Miroljub Labus izjavio je da će Srbija i Crna Gora, ako nastavi ovim tempom, ući u Evropsku uniju 2015. godine. Labus je na konferenciji "Proces integracije Srbije i Crne Gore u Evropsku uniju" koja je održana u Skupštini državne zajednice, istakao da je potreban politički dijalog u zemlji, ali da je jasna poruka to što skupu ne prisustvuju predstavnici Crne Gore. "Rešenje iz Beogradskog sporazuma pretpostavljalo je postojanje dva tržišta, ali u jednoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << državi, dok Ustavna povelja stvara dva tržišta, ali u dve države", rekao je Labus. "Potpuno hladne glave procenjujem da ćemo mi biti u Evropskoj uniji 2015. godine, ako stvari budu išle onim tokom kako sada idu. Tu nema nikakve politike, tu nema nikakve kritike, to je procena. Ja mogu da grešim, ali neka neko drugi kaže kako će da ide taj proces, i da li će pod ovim uslovima da ide brže. Za mene je pitanej da li mi možemo da čekamo do 2015. godine", rekao je Labus.

Ministar pravde Srbije Vladan Batić istakao je da državna zajednica Srbije i Crne Gore ne predstavlja pravi put za ulazak u Evropsku uniju, dodavši da gradjani Srbije imaju elementarno pravo da odluče u kakvoj državi žele da žive. "Mislim da brojne ankete javnog mnjenja potvrđuju nedvosmislenu volju građana Srbije za suverenom i samostalnom Srbinom, koja bi sa istom takvom Crnom Gorom napravila savez suverenih država. Da budemo potpuno otvoreni i iskreni, to je i intimna volja vladajuće koalicije u Crnoj Gori, ma šta naglas predočavali i govorili", rekao je Batić.

Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica optimista je u pogledu opstanka državne zajednice, istakavši da će neposredni izbori za Skupštinu Srbije i Crne Gore 2005. godine biti važan osnov za funkcionisanje zajednice. "Ako pogledamo Beogradski sporazum, onda vidimo da je napravljeno nekoliko koraka i Ustavnom poveljom, i Zakonom o sprovođenju Ustavne povelje, i, na kraju krajeva, ovom praksom, jednostavnom činjenicom da mi još uvek nemamo potpunu, kompletiranu državu i sve njene institucije, nemamo sud. Imamo državu kojoj fali jedna grana vlasti, veoma važna. Kažu, najmanje opasna, ali rekao bih istovremeno i najvažnija za tako koncipiranu državu", rekao je Koštunica.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.