Izvor: B92, 22.Jun.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Labus: Srbija i CG pojedinačno do EU

Beograd -- Miroljub Labus izjavio je da Srbija i Crna Gora treba odvojeno da rade na procesima pridruživanja Evropskoj uniji.

Potpredsednik srpske vlade na predstavljanju "Izveštaja o tranziciji u Srbiji i Crnoj Gori" izrazio je pesimizam kada je u pitanju usklađivanje ekonomskih tržišta Srbije i Crne Gore i dodao da je jedino rešenje nakon više meseci pregovora da se izrade dva posebna programa priključenja EU.

Potpredsednik Vlade izjavio je da će se za dve >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nedelje održati sastanak sa predstavnicima EU i da treba doneti odluku da Srbija i Crna Gora u EU uđu odvojeno. On je na predstavljanju Izveštaja o tranziciji u SCG rekao da je pesimista u pogledu budućnosti državne zajednice i da za odvojen ulazak dve republike iz EU treba očekivati pozitivan odgovor.

"To nije zajednički stav vlade, to je stav G17 plus. Mi za dve nedelje imamo novi sastanak sa EU. Nema nikakvog pomaka u međuvremenu što znači da dok nema pomaka ka harmonizaciji i dok nema rešenog pitanja odnosa sa Hagom, ni na koji način ne možemo da se pomerimo u procesu evropske integracije. Situacija u kojoj Hrvatska tako brzo grabi ka EU, a mi stojimo u mestu, neodrživa je", rekao je Labus.

Takav stav naišao je i na odobravanje crnogorskih učesnika na predstavljanju izveštaja o tranziciji. Predsednik podgoričkog Instituta za strateške studije i prognoze, Veselin Vukotić, smatra da bi to bila realna odluka: "U raspravama se gubi vrijeme. Ja isto podržavam Labusa da svako treba da preuzme odgovornost za ulazak u EU pojedinačno, da se ne bi međusobno optuživali."

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.