Izvor: B92, 01.Apr.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Labus: Pomoć EU stići će brzo

Brisel -- Predsednik G17 plus Miroljub Labus izjavio je da bi "logistička, diplomatska i finansijska" pomoć Evropske unije Vladi Srbije trebalo da stigne "vrlo brzo" zato što u Briselu postoji puno razumevanje za teškoće kroz koje Srbija prolazi. Labus je, posle razgovora s čelnicima EU u Briselu, rekao da će ta pomoć imati i regionalnu dimenziju, jer "ako samo jedna zemlja na Balkanu bude imala dobre uspehe u borbi protiv organizovanog kriminala, ti rezultati će brzo biti dovedeni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u opasnost". Labus je istakao da Srbija i Crna Gora moraju preći u višu fazu odnosa sa EU i da je zato sagovornicima u Briselu predočio nužnost da evropska petnaestorica SCG daju na raspolaganje i strukturne, razvojne fondove, kakve su uživale i zemlje-kandidati koji sad ulaze u članstvo EU. Prema njegovim rečima, funkcioneri EU su rekli da Srbija i Crna Gora treba da pomognu Evropi tako što će obezbediti da brzo i delotvorno prorade institucije i, posebno, da "neodložno bude napravljen akcioni plan za usaglašavanje tržišta Srbije i Crne Gore".

Labus je preneo da je u razgovoru s Havijerom Solanom, predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost, saradnicima evropskog komesara Krisa Patena i čelnicima u Evropskom parlamentu, razmotreno i šta je nužno učiniti u Srbiji i celoj Jugoistočnoj Evropi posle ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića. Evropska komisija je, kako je podvukao Labus, rešena da pruži Srbiji svu podršku, ali očekuje da "Vlada Srbije i srpske vlasti nastave da vode proevropsku reformsku politiku".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.