Izvor: B92, 21.Maj.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Labus: Ne možemo ovakvi u EU

Beograd -- Potpredsednik Vlade Srbije Miroljub Labus ocenjuje da Srbija i Crna Gora, ovakva kakva je, ne može u Evropsku uniju.

"Već 2007. moramo da pređemo sa duplog koloseka na jedinstveni. Znači, ili funkcionalna federacija, što trenutno nije, ili dve države", rekao je Labus i dodao da je njegova prognoza o ulasku Srbije u EU do 2012. optimistička, ali ostvariva.

"Bitno je da to bude do 2012. jer se usvaja novi budžet EU za period od 2013. do 2021 i zato je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << važno da uhvatimo taj voz", rekao je Labus za "Danas" i dodao kako je 50 do 60 odsto institucija u Srbiji prilagođeno načinu funkcionisanju u EU.

U budžetu EU već predviđena sredstva za Balkan

Evropski komesar za ekonomska i monetarna pitanja Hoakim Almunja izjavio je za B92 da je Komisija već napravila predlog budžeta u kome su predvidjena izvesna sredstva za Balkan.

Pošto je usvojila pozitivnu Studiju o izvodljivosti, Evropska komisija treba da predloži početak pregovora o stabilizaciji i asocijaciji. Konferencija Evropske banke za obnovu i razvoj, pruža dobru priliku da u Beogradu razmotrimo nove odnose između EU i SCG, kaže evropski komesar za finansije i monetarne poslove Hoakin Almunja.

Generalno, ekonomska politika u Srbiji se kreće u dobrom pravcu, ali je suočena sa mnogim ozbiljnim teškoćama: "Stopa rasta je prilično dobra, kao i neki makroekonomski kriterijumi, koji su ispunjeni prošle godine. Glavne teškoće se odnose na spoljnotrgovinski deficit, kao i visoku nezaposlenost. Sposobnost da se privuku strane investicije jeste mala".

"Komisija je napravila predlog budžeta za period 2006.-2013. i on uključuje predpristupne fondove za zemlje zapadnog Balkana. O predlogu sada diskutuju parlamenti Saveta EU i nadam se da će dogovor biti postignut u sledećim nedljama, odnosno na stastanku Saveta Unije, sredinom juna, tako da ćemo imati jasnu sliku o fondovima koji su dostupni za nastavak pomoći zemljama kandidatima za članstvo u EU. Za SCG je veoma važno hoće li u međuvremenu steći status kandidata, jer će samo u tom slučaju moći da koristi predpristupne fondove iz budžeta EU", kazao je Almunja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.