LSV zbog gasa preti većini u Skupštini

Izvor: Blic, 17.Okt.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LSV zbog gasa preti većini u Skupštini

Lider LSV Nenad Čanak izjavio je juče za „Blic" da pet poslanika ove stranke u republičkom parlamentu neće rušiti vladu, ali da će „dovesti u pitanje njen opstanak" ako do sutra uveče ne objasni zašto je poskupeo gas u Srbiji.



-Ne rušimo vladu, nego institucija Skupštine gubi smisao ako Vlada misli da ta skupština treba samo da je izabere i kraj priče. Ako poslanici ne mogu da dobiju objašnjenje o tome zašto je Vlada prihvatila povećanje gasa >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za domaćinstva od 60 odsto, zbog čega 180.000 domaćinstava u Vojvodini neće moći ove zime da se greje na gas, onda smo mi svedeni na puku glasačku mašinu - kaže je Čanak.

I poslanik LDP Ivan Andrić zatražio je juče eksplicitno objašnjenje istog pitanja. On je za skupštinskom govornicom naveo da je prošlo 48 dana od kada je ova poslanička grupa zatražila da ministar energetike Petar Škundrić objasni zašto je došlo do poskupljenja gasa. Odgovor koji je prekjuče stigao iz tog ministarstva, prema njegovim rečima, nije adekvatan, nego je navedeno „da je to urađeno na zahtev ruske strane". Andrić je od predsednice parlamenta Slavice Đukić-Dejanović zatražio da pozove ministra Škundrića da objasni poskupljenje gasa pred parlamentom. Dejanovićeva je obećala da će to učiniti.

- I bez njihove ucene, mi smo mislili da je važno da se građanima pruži kompletna informacija o tome zašto je došlo do poskupljenja gasa - kaže za „Blic" šef poslaničke grupe ZES Nada Kolundžija.

Plaćanje na odloženo

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je sinoć da je vladi Srbije predložio da razmatri ideju da se poskupljenje gasa ublaži tako da se računi plaćaju na odloženo, da se 60 odsto troškova plaća u toku zimske sezone, a 40 odsto u letnjim mesecima kada se taj energent malo ili uopšte ne koristi u domaćinstvima.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.