LSV: izmene krše pravo nacionalnih manjina

Izvor: Akter, 04.Avg.2015, 18:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LSV: izmene krše pravo nacionalnih manjina

Poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) u parlamentu Srbije Olena Papuga i poslanik te stranke u Skupštini Vojvodine Aleksandar Marton kritikovali su danas predložene izmene i dopune Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, navodeći da se njima krši pravo nacionalnih manjina na obrazovanje na maternjem jeziku, jer predviđaju da se dvojezična nastava izjednači sa nastavom na jeziku nacionalne zajednice

Papuga i Marton su u zajedničkom saopštenju podsetili >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << da je nastava na jezicima nacionalnih manjina u Vojvodini specifična i jedinstvena u svetu, kao i da se održava već 260 godina samo na toj teritoriji.

"Izjednačavanje dvojezične nastave sa nastavom na jezicima nacionalnih manjina, kako predlaže ministar prosvete Srđan Verbić, u Vojvodini bi dovelo do brzog gašenja nastave na maternjem jeziku", upozorili su poslanici LSV.

Oni su ocenili i da se predloženim izmenama i dopunama izjednačava dvojezična nastava sa pravom nacionalnih manjina da se školuju na svom maternjem jeziku i da je to u suprotnosti sa Ustavom Srbije i Zakonom o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina.

Papuga i Marton su dodali i da nacionalne zajednice nemaju prosvetnog savetnika za pojedine modele nastave na jezicima nacionalnih manjina i da LSV insistira da se oni imenuju do početka nove školske godine.

Poslanici te stranke su pozdravili odluku o mogućnosti formiranja odeljenja sa brojem učenika manjim od 15, a ne manjim od pet, kao i očuvanje postojećih odeljenja sa brojem učenika manjim od 15.

"Komunikacija republičkih organa vlasti sa predstavniciam nacionalnih zajednica mora dostići nivo kakav postoji u Vojvodini. Samo tako će se iznaći najbolja rešenja u oblastima koje su od životnog značaja za pripadnike nacionalnih zajednica", poručili su Papuga i Marton.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.