LSV: Vojvođanski paori smetnja vlasti i tajkunima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Mar.2016, 12:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LSV: Vojvođanski paori smetnja vlasti i tajkunima

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) upozorila je danas da će problem sa državnim poljoprivrednim zemljištem "eskalirati" nakon privođenja šestoro paora u Gakovu i da su vojvođanski paori "postali smetnja aktuelnoj vlasti i tajkunima".

"Ovo je ozbiljno upozorenje šta sve možemo očekivati i u brojnim drugim opštinama širom Vojvodine. Dakle, od sinoć možemo očekivati i privođenja i incidente, čak i fizičke obračune na državnom zemljištu za koje su časni i pošteni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << poljoprivrednici do sada licitirali i plaćali zakup", piše u saopštenju LSV.

U saopštenju, ta strank je ocenila da su incidenti i hapšenja "učinak ministarke poljoprivrede Snežane Bogosavljević Bošković i uvođenja reda u izdavanje državnog zemljišta".

"U vrlo kratkom periodu usvojen je katastrofalan Zakon o poljoprivrednom zemljištu i donet Zaključak Vlade Srbije koji nagrađuje uzurpatore zemlje. Vojvođanski paori su postali smetnja ovoj vlasti i tajkunima", navedeno je u saopštenju.

LSV je ocenio da je "sada jasno zašto je u Somboru funkcioner SNS ubeđivao paore da slobodno uzurpiraju zemlju i zašto nema rezultata inspekcije niti kazne za preduzeće koje je uzurpiralo 2.300 hektara".

Vlada Srbije usvojila je 11. marta zaključak kojim je lokalnim samoupravama preporučeno da razmotre mogućnost da se korisncima poljoprivrednog zemljišta bez pravnog osnova (uzurpacija), dozvoli da prijave površinu zemlje koju koriste.

Zaključak je donet na predlog Ministarstva poljoprivrede i podeljen je poljoprivrednicima u Somboru, koji tvrde da je u toj opštini uzurpirano više od 5.000 hektara državne zemlje, zbog čega već mesec dana protestuju, a uhapšeni paori su čuvali poslednju neuzurpiranu parcelu.

Šestoro poljoprivrednika iz Gakova juče su uhapšeni u ataru tog sela pod optužbom da su napali traktoristu koji je pokušao da uzore jednu parcelu, a oni su i dalje u pritvoru.

Tokom prošle noći skoro devet sati su saslušavani u Sudu za prekršaje u Apatinu. Nakon toga vraćeni su u pritvor, a presuda treba da im bude izrečena danas u 12.00 sati, javila je Radiotelevizija Vojvodine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.