LSV: Roštiljanje ostaviti za bolje dane

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Apr.2017, 12:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LSV: Roštiljanje ostaviti za bolje dane

Liga socijaldemokrata Vojvodine danas se povodom Međunarodnog praznika rada, 1. maja, založila za snažniju i aktivniju borbu za bolji položaj radnika u Srbiji, i pozvala nadležne da poboljšaju zakonski okvir u oblasti poštovanja prava radnika.

"Već više od četvrt veka traje uništavanje ideje radništva. Nacionalizam i ideja krvi devedesetih godina su potisnuli socijaldemokratske ideje o neprikosnovesnosti radničkih prava", ocenila je LSV u saopštenju.

Ta >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << stranka smatra da je to za posledicu imalo uništavanje privrede i gašenje desetina hiljada radnih mesta, navodeći da je 1987. godine u AP Vojvodini bilo zaposleno 633.000 radnika, a da ih danas, kako tvrdi, ima 200.000 manje.

LSV upozorava da su radnici u našoj zemlji na ivici siromaštva i da prosečna plata nije dovoljna za potrošačku korpu.

Ta stranka smatra da Zakon o radu ima intenciju smanjivanja prava radnika, kao i da su posebno ugroženi radnici u privatnom sektoru, koji imaju nizak nivo zaštite od poslodavaca i od sindikata.

LSV veliki problem vidi i u slabom zapošljavanju osoba sa invaliditetom i žena, ddoajući d aje problem takođe i dalje prisutan rad na crno.

LSV ukazuje i da socijalno-ekonomski saveti treba da budu tela koja predlažu mere za poboljšanje stanja.

LSV ocenjuje da poslodavci treba da shvate da radnici nisu robovi, koji rade za niske nadnice, kao i da se sindikati moraju okrenuti radnicima i boriti se za njihova prava, a "roštiljanja i prvomajske uranke neka ostave za bolje dane".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

LSV pozvao na borbu za prava radnika, a ne roštilj

Izvor: Beta, 30.Apr.2017

Liga socijaldemokrata Vojvodine pozvala je danas sve da se uoči Medjunarodnog praznika rada, 1. maja, snažnije bore za bolji položaj radnika u Srbiji, a ne za "roštiljanje i prvomajske uranke".LSV je u saopštenju ocenila da je ideja o radničkim pravima nestala tokom devedesetih "krvavih" godina...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.