Izvor: Blic, 15.Apr.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LSV: Nove pretnje Marku Karadžiću

Državnom sekretaru u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Marku Karadžiću ponovo su upućene pretnje, saopštila je danas Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV), čiji je Karadžić član.



U saopštenju za javnost navodi se da je Karadžić juče dobio preteće pismo na adresu Ministarstva, samo nekoliko dana nakon što je Pančevo oblepljeno plakatima na kojima se poziva na njegov linč.

U pismu u kojem se najavljuje njegova likvidacija, navedeno je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da Karadžić "bruka to prezime" i da "radi po nalogu Evrope", braneći ugrožene manjine u Srbiji, navodi se u saopštenju.

Portparolka LSV Aleksandra Jerkov rekla je agenciji Beta da ta stranka još jednom poziva policiju na najodlučniju i na najhitriju reakciju u vezi sa ponovljenim pretnjama koje su upućene Karadžiću.

"Krajnje je vreme da policija i nadležni organi uzrade svoj posao. Da spreče ugrožavanje života Marka Karadžića i daju jasnu poruku svim fašističkim, huliganskim, formalnim i neformalnim organizacijama da niko u Srbiji više ne može biti meta raznoraznih Crnih ruka, udruženja za Srbiju ili sličnih huligana", navela je Jerkov.

Ona je ponovo apelovala na koalicione partnere da u skupštini omoguće što hitnije usvajanje zakona o zabrani manifestacija fašističkih i neonacističkih organizacija i njihovog delovanja.

"To je neophodno da bi se ovakvim pojavama moglo unapred stati na put, a ne da nadležni reaguju samo kada se one dogode", rekla je portparolka LSV.

Ta stranka je u subotu uputila pismo predsedniku Srbije Borisu Tadiću, premijeru Mirku Cvetkoviću i ministru policije Ivici Dačiću, u kojem od njih zahteva što bržu i što efikasniju reakciju policije povodom plakata koji su izlepljeni u Pančevu.

Karadžić je izjavio Tanjugu da mu je nepoznata organizacija sa skraćenicom UZS uputila pismo u kome mu preti smrću.

Karadžić je rekao da je pismo, namenjeno njemu, stiglo na adresu tog ministarstva, a sadržalo je pretnje da "će mu uskoro doći kraj".

Pored pretnje smrću, osoba koja je pisala pismo kroz govor mržnje protivi se svim demokratskim načelima koja treba da vladaju u jednom društvu, ukazao je on.

"U svakoj državi vlast na svim nivoima u ovakvim situacijama mora da reaguje, jer smo, nažalost, i dalje izolovano društvo i pogodno tle gde je govor mržnje lako prihvatljiv", rekao je Karadžić, ističući da u skladu sa tim još više moramo da radimo na edukaciji, obrazovanju i promociji tolerancije i jednakosti.

On je naveo da je tim povodom podneo i prijavu Ministarstvu unutrašnjih poslova. Policija je pokrenula istragu i povodom lepljenja plakata organizacije "Crna ruka" u Pančevu, na kojima je prikazan Karadžićev portret.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.