LSV: Mađarski zvaničnici da se izvine RTS-u

Izvor: Akter, 16.Sep.2015, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LSV: Mađarski zvaničnici da se izvine RTS-u

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) ocenila je večeras da Mađarska i njeni zvaničnici treba da se izvine Radio televiziji Srbije (RTS) i njenoj ekipi zbog današnjeg napada na novinare ove medijske kuće na granici kod Horgoša

LSV je u saopštenju navela da je najnovija vest da su mađarski policajci pretukli ekipu RTS-a i da im je razbijena oprema, iako je bilo jasno da je reč o novinarskoj ekipi, predstavlja "kap koja preliva čašu sramote"

"Ovo zahteva izvinjenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << mađarskih zvaničnika. Mađarska duguje izvinjenje i RTS-ovoj ekipi, i RTS-u kao medijskoj kući i prijateljskoj zemlji čija je ekipa državne televizije napadnuta. Kažnjavanje krivaca se podrazumeva", pise u saopštenju LSV.

U saopštenju se dodaje da je radikalizacija situacije između izbeglica i policije na granici sa Mađarskom zabrinjavajuća, kao i postupanje službenih organa Mađarske.

"Mađarska je prethodnih dana pokazala da, iako članica Evropske unije, brutalno gazi evropske vrednosti. Krajni je trenutak da iz sedišta EU stigne oštra i nedvosmislena osuda svega što je činjeno predhodnih dana i nedelja prema izbeglicama", navela je LSV.

LSV je dodala da se u Mađarskoj do sada moglo videti samo "strašno ponižavanje nesrećnih ljudi".

"Kada se tome danas doda bacanje suzavca na očajne i izgladnele ljude, i vriska žena i dece koji su tome bili izloženi, više je nego jasno da je situacija davno izmakla kontroli", upozorava LSV.

Mađarska policija pretukla je ekipu Radiotelevizije Srbije, koja je izveštavala sa granice na Horgošu i polomila im opremu, iako su im rekli da su novinari srpske nacionalne televizije.

U eskalaciji nemira, negde oko 17.30, povređena je novinarka RTS-a Jovana Đurović koju je mađarska policija pretukla, a lekari Hitne pomoći ukazali su joj prvu pomoć, javio je izveštač RTS-a.

Prema rečima novinara RTS-a, policajci nisu prestali da ih tuku, iako su ih oni upozoravali da su novinari srpske nacionalne televizije.

Mađarska policija je u više navrata bacala suzavac i pucala vodenim topovima na izbeglice, koji su pokušali da probiju kapiju i uđu na teritoriju Evropske unije.

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.