Izvor: S media, 07.Feb.2013, 12:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LOPOV KOJEM NIŠTA NIJE SVETO: Ojadio SPC za milion evra!

Srpska pravoslavna crkva (SPC) saopštila je da je otkrivena pronevera koju je počinio blagajnik Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke S. Ž, a činjenično stanje će utvrditi nadležni državni organi.

U saopštenju objavljenom na sajtu SPC-a se navodi da je reč o civilnom licu koje je poslednjih nekoliko godina potkradalo crkveni novac koji mu je bio poveren.

Ovo nedelo je, kako se navodi, otkriveno vanrednim popisom blagajne.

Pozivajući >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << se na saznanja u vrhu SPC, list Blic piše da je policija prekjuče uhapsila ovog blagajnika usred dana u zgradi Patrijaršije.

Krađu je, kako se navodi, prijavio crkveni vrh, a sa slučajem je upoznat patrijarh Irinej koji je povodom ovog skandala razgovarao sa funkcionerima MUP-a.


List navodi da je iz patrijaršijske kase ukradeno 19,5 miliona dinara, 40.000 švajcarskih franaka, 50.000 američkih dolara i 890.000 evra.

Napominje se i da je blagajnik Crkvu potkradao godinama, a sumnja se i da u tome nije bio sam što će, dodaje se, biti utvrđeno tokom istrage.

Iako je hapšenje blagajnika izvedeno usred dana, bilo je diskretno tako da ostali u Patrijaršiji nisu ni naslutili o čemu je reč, a za potpunu diskreciju ove policijske akcije založio se lično patrijarh Irinej.

Prema rečima sagovornika lista, novac potiče iz takozvanog eparhijskog razreza.

(Tanjug)

Foto: Guliver/Thinstock (Ilustracija)

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Blagajnika koji je ukrao milion evra SPC tereti za lakšu krađu

Izvor: Njuz.net, 08.Feb.2013, 12:12

. . Krađa uočena iako se radi o zanemarljivoj sumi.. . BEOGRAD, 8. februar 2013, (Njuz) – Srpska pravoslavna crkva saopštila je da očekuje da blagajnik koji je iz Patrijaršije u Beogradu ukrao oko milion evra odgovara za lakšu krađu, adekvatno delu koje je učinio.. U zvaničnom saopštenju...

Nastavak na Njuz.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.