LDP traži sednicu parlamenta zbog novog zaduživanja Srbije

Izvor: S media, 25.Sep.2011, 16:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LDP traži sednicu parlamenta zbog novog zaduživanja Srbije

LDP traži hitno zakazivanje vanredne sednice parlamenta na kojoj bi se raspravljalo o ekonomskoj politici Vlade. Najnovijem zaduživanju od milijardu dolara kroz emitovane evroobveznice Vlada pokazala da je ekonomska politika koju vodi neodrživa i da se pretvorila u predizbornu kampanju, izjavio Čedomir Jovanović.

Poslanička grupa Liberalno-demokratske partije zatražiće sazivanje vanredne sednice Skupštine Srbije na kojoj bi se razgovaralo o ekonomskoj politici >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Vlade i najnovijem zaduživanju od milijardu dolara emitovanjem evroobveznica, saopštio je danas lider LDP Cedomir Jovanović.

On je na konferenciji za novinare istakao da vlada treba da odgovori šta namerava sa novcem od poslednjeg zaduživanja, kao i da li će ga usmeriti na kapitalne investicije ili za pkrivanje "rupa" u budžetu.

Jovanović smatra da je tim potezom Vlada pokazala da je ekonomska politika koju vodi neodrživa i da se pretvorila u predizbornu kampanju u kojoj se zbog rejtinga stranaka uništava budućnost Srbije.

"Više je Barak Obama ove godine u američkom Kongresu govorio o američkoj privredi nego Mirko Cvetković sa svim svojim ministrima tokom čitavog mandata", kazao je Jovanović.

Lider liberala je mišljenja da se pre rasprave o rebalansu budžeta za ovu godinu u parlamentu mora razgovarati o budućnosti zemlje kako bi se napustila politika ekonomskog populizma.

"Srbija se zadužila emitovanjem evroobveznica na nepoznatom finansijskom tržištu uz nepoznate posrednike i provizije i u najnepovoljnijem trenutku", kazao je Jovanović i dodao da je zaduživanje Srbije, sada u dolarima, isto toliko nepovoljno kao zaduživanje u "švajcarcima" pre nekoliko godina.

LDP: Vlada maže oči MMF-u

LDP: Podržaćemo zakon, uz amandmane

Tajna večera: Cvetković, Beko i Čeda!

"To što je uradila vlada Mirka Cvetkovića jednako je neodgovorno kao Miloševciheva odluka pocetkom 90-ih da kroz sistem piramidalne štednje i uništavanjem devizne štednje u državnim bankama finansira svoju neodrživu nacionalnu politiku", ocenio je Jovanović.

On je dodao da je grad Novi Sad u julu potpisao ugovor o emisiji obveznica na 12 godina po ceni od 6,25 odsto i to za evro, dok je Srbija potpisala ugovor od 7,25 odsto za dolar na 10 godina, čime ispada da je Novi Sad bolji i sigurniji dužnik od Srbije.

Član Izvršnog odbora LDP Vladimir Kravčuk rekao je da će verovatno od tog novca vlada nastojati da nadoknadi sredstva koja je očekivala da će dobiti prodajom "Telekoma Srbije" i izrazio bojazan da će taj novac biti utrošen u "krpljenje" budžetskih rupa.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.