Izvor: B92, 30.Okt.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LDP primljen među evropske liberale

Stokholm -- Liberalno-demokratska partija jednoglasno je primljena u punopravno članstvo ELDR, Asocijacije evropskih liberalnih i demokratskih političkih partija.

LDP je prva stranka koja je primljena u tu organizaciju direktno, po ubrzanoj proceduri, a za prijem su se posebno založile liberalne i demokratske partije iz zemalja regiona i niza zemalja EU, uključujući i predstavnike Holandije, stoji u saopštenju te partije.

Asocijacija ELDR jedna je od najutucajnijih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u institucijama Evropske unije i ima pretežan uticaj u okvirima Evropske komisije, a okuplja političke partije iz čitave Evrope koje dele zajedničke liberalne, demokratske i reformske političke ciljeve i programe.

Delegaciju LDP-a predvodi šef stranke Čedomir Jovanović, koji je u Stokholmu, na kongresu ELDR-a, razgovarao s nizom evropskih političara o ubrzavanju procesa evropskih i evroatlantskih integracija Srbije.

Jovanović je rekao da je Biro ELDR-a, na predlog LDP-a, usvojio dve rezolucije za ubrzanje integracije Srbije u EU i da ih je prosledio Kongresu ELDR-a, koji će o tome raspravljati danas i sutra.

Prvom rezolucijom tražse i od Vlade Holandije da deblokira Prelazni trgovinski sporazum i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Srbije EU. Drugom rezolucijom se insistira na uspostavljanju bezviznog režima između EU i zemalja zapadnog Balkana, naveo je on.

Predlagač rezolucija bio je izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin, čija je partija član ELDR-a.

Tim rezolucijama apeluje se na Vladu Holandije da preispita blokadu primene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i uvaži nove argumente koji bi omogućili nastavak evropskih integracija Srbije, i to na principima za koje se zalaže LDP.

"Ti principi pre svega obavezuju republički parlament na odgovorniji odnos prema evropskim integracijama, što za posledicu mora imati potpuno drugačiji stav vladajuće koalicije", rekao je on.

"Vladajuća koalicija je, monopolizujući evropske integracije, praktično dovela zemlju u fazu potpune blokade zbog unutarkoalicionih nesposobnosti i nespremnosti da se uradi sve ono što se mora uraditi kako bi Srbija postala evropsko društvo", rekao je Jovanović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.