Izvor: B92, 25.Nov.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LDP predložio reformu Poslovnika

Beograd -- LDP je predstavio predlog reformi Poslovnika o radu Skupštine kojim bi se ubrzao rad u procesu evropskih integracija.

Obraćajući se novinarima u parlamentu, predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović je kazao da bi tim izmenama Poslovnika zakoni bili tretirani na ozbiljniji način nego do sada, parlament afirmisan, a društvo pošteđeno štete kojoj je izloženo zbog neefikasnih institucija.

"Ono što mi predlažemo je vraćanje autoriteta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Skupštini, uz davanje većih prava, ali i istovremeno preuzimanje obaveza koje parlament ne sme da zaobilazi", rekao je Jovanović.

On je dodao da su odlukom Srbije o jednostranoj primeni Privremenog sporazuma sa Evropskom unijom ispunjeni preduslovi za formiranje skupštinskog odbora koji bi pratio realizaciju sporazuma.

Taj odbor bi, kako je objasnio, činili predstavnici svih poslaničkih klubova u parlamentu, a odbor bi, kao novo skupštinsko telo, doneo presudni kvalitet u procesu evropskih integracija i učinio ga bržim i efikasnijim.

Između ostalog, predlog LDP-a predviđa da odbor i vlada zajedno definišu godišnje, polugodišnje i kvartalne planove i aktivnosti u procesu usvajanja evropskih zakona.

Vlada bi bila dužna da sve svoje inicijative prvo uputi odboru, koji bi u "prvom čitanju" korigovao predlog (zakona) i vratio ga vladi na "drugo čitanje", nakon čega bi konačnu verziju zakona vlada uputila parlamentu.

Jovanović je kazao da bi odbor vodio ozbiljnije debate nego što je to do sada bio slučaj i bila bi umanjena mogućnost za neefikasnost koja, kako je rekao, proizlazi iz činjenice da je Srbija ušla u proces evropskih integracija bez ikakvih unutrašnjih reformi u parlamentu i noviteta u odnosu vlade prema skupštini.

Suštinu problema procesa evropskih integracija je, po njegovim rečima, do sada činilo to što ne postoji koordinacija ni unutar vlade, između ministarstava, ni između vlade i parlamenta.

"Cilj je usvajanje zakona za 90 minuta i otvaranje mogućnosti za vrlo ozbiljan i konkretan rad parlamenta, za koji do sada nije bilo prostora", zaključio je Jovanović.

Sednica prekinuta, nastavak sutra

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović prekinula je sednicu parlamenta nešto pre 16 sati i nastavak rada zakazala za sutra u 10 časova pošto rasprava nije mogla da se usmeri na dnevni red.

Ona je, posle višečasovne rasprave o zloupotrebama u javnom preduzeću Aerodrom "Nikola Tesla", pozvala poslanike da se vrate dnevnom redu i raspravi o amandmaninama na predlog zakona o sudijama.

Međutim, pošto se za reč po povredi poslovnika prijavilo 20 poslanika, ona je prekinula sednicu.

Više o raspravi poslanika o direktoru beogradskog aerodroma možete čitati u posebnoj vesti.

Poslanici Skupštine Srbije trebalo je danas da nastave sa razmatranjem amandmana na predlog zakona o sudijama, kojim je predviđen opšti izbor sudija za novu pravosudnu mrežu.

Predsednica skupštine Slavica Đukić-Dejanović rekla je na početku današnje sednice, odgovarajući na javljanje poslanika Saveza vojvođanskih Mađara Balinta Pastora, da će se statut Vojvodine naći na dnevnom redu skupštine kada stigne zakon o nadležnostima Vojvodine, kao prateći dokument.

Pastor je prethodno zatražio objašnjenje njene nedavne izjave da nije realno da statut Vojvodine bude na dnevnom redu skupštine ove godine, navodeći da to nije nemoguće.

On je dodao da je, po njegovim informacijama, nacrt pratećeg zakona urađen i da treba zatražiti od vlade objašnjenje da li je to tačno.

Dejanovićeva je, odgovarajući, rekla da je u dogovoru sa njom predsednik Skupštine Vojvodine sugerisao da tačka o davanju saglasnosti na statut Vojvodine bude istovremeno kad i zakon o nadležnostima Vojvodine, kao pratećeg akta koji reguliše primenu tog statuta.

"Onog momenta kad se to usaglasi, kad bude stigao taj dokument, ja ću to učiniti," rekla je Slavica Đukić-Dejanović.

Ona je prihvatila Pastorovu sugestiju da treba da održi konsutaciju o ovom pitanju sa šefovima poslaničkih grupa, navodeći da će se dodatno informisati i o pripremi pratećeg zakona.

Pastor je rekao da "ogromna većina građana autonomne pokrajine Vojvodine očekuje da skupština da saglasnost na Statut jer je pitanje decentralizacije veoma važno", a Srbija je, kaže, najviše centralizovana država u Evropi.

Prema njegovim rečima, ova vlada je napravljena na zalaganju za uvođenje Srbije u Evropsku uniju i za socijalnu pravdu, čega nema bez decentralizacije.

Poslanici Skupštine Srbije završili su raspravu u pojedinostima o predlogu zakona o uređenju sudova, tako da je, uz predlog zakona o sudijama, ostalo da razmatraju amandmane na još pet predloga zakona iz pravosudnog seta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.