Izvor: B92, 19.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LDP pobedio u Novom Bečeju

Beograd, Novi Bečej -- Za predsednika svoje opštine građani Novog Bečeja juče izabrali kandidata Liberalno-demokratske partije Milivoja Vrebalova.

To je prva izborna pobeda LDP-a, a protivkandidat Vrebalova bio je Saša Maksimović iz Srpske radikalne stranke. Inicijativu za opoziv dosadašnjeg predsednika opštine, člana Demokratske stranke Ace Đukičina, pokrenuli su radikali.

Za Vrebalova je, prema nezvaničnim rezultatima, glasalo 50,88 odsto birača, a kandidat >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srpske radikalne stranke Saša Maksimović dobio je 49,12 odsto. Kandidata LDP-a u drugom krugu podržao je i DS, iz čijih je redova bio opozvan predsednik opštine. Vrebalov smatra da su ga građani izabrali, između ostalog, jer veruju da je LDP jedina opozicija aktuelnoj vlasti. "Novobečejac sam, znaju me ljudi, a i prepoznali su tračak nade u LDP-u, da nije sve izgubljeno za Srbiju. Maksimalno ću se truditi da napravim ekonomski ambijent koji će nam omogućiti da otvaramo mala preduzeća za zapošljavanje ljudi pošto je nezaposlenost u našoj opštini velika", kaže on.

Na vlasti u Novom Bečeju već godinama su stranke takozvanog demokratskog bloka. Osim DS-a, Vrebalova su u drugom izbornom krugu podržali Srpski pokret obnove, Savez vojvođanskih Mađara, Liberali Vojvodine i Liga socijaldemokrata Vojvodine.

"Nada"

Potpredsednik DS-a Dragan Šutanovac ocenio je u Kažiprstu Radija B92 da je pobeda LDP-a veoma bitna, imajući u vidu da poslednji rezultati istraživanja pokazuju da 40 odsto birača koji bi izašli na izbore u Srbiji podržava Srpsku radikalnu stranku. "Jedna mala stranka, kao što je LDP, koja danas po tom istraživanju i ne postoji, s dobrim kandidatom i dobrom kampanjom pobedila je kandidata radikala. To uliva nadu da Srbija ipak nije radikalska i da postoji veliki kapacitet da se pobede radikali. Mi smo u tom gradu išli s kandidatom koji je opozvan sa funkcije predsednika opštine, očigledno da on nije zadovoljio kriterijume građana Novog Bečeja i mislim da će dobar izbor kandidata na lokalu uvek dobro proći", kaže on.

"Ohrabrenje i razočaranje"

Urednik časopisa Nova srpska politička misao Đorđe Vukadinović kaže za B92 da rezulatati izbora u toj opštini ne mogu biti preneseni na nacionalni plan, niti iz njih može biti izvučen zaključak o rezultatima na nekim budućim parlamentarnim izborima. Razlog za to je, prema oceni Vukadinovića, i to što Novi Bečej već po svom etničkom sastavu nije tipična opština u državi.

"Nema sumnje da je rezultat iz Novog Bečeja veliko ohrabrenje za Čedomira Jovanovića i njegov LDP, kao i neka vrsta potvrde da taj uporan rad na terenu koji poslednjih meseci sprovode Jovanović i njegova stranka, donosi rezultate. S druge strane, postoji veliko razočaranje, što nije karakteristično samo za Novi Bečej, zvaničnom političkom ponudom, odnosno velikim političkim strankama, pre svega onim okupljenim oko Vlade Srbije, ali i dvema glavnim opozicionim strankama", kaže Vukadinović.

On ocenjuje da političkog prostora za LDP u Srbiji ima, ali da će se građani na parlamentarnim izborima dvoumiti da li da glasaju za neku stranku za koju nisu sigurni da može da pređe cenzus.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.