Izvor: Politika, 01.Sep.2009, 23:10

LDP - od kritičara do spasioca vlade

LDP - od kritičara do spasioca vlade

Liberali su evoluirali su stranku koja krajnje realpolitički i hladno posmatra svoj interes i čeka priliku da sa DS formira „čistu evropsku vladu”

Glasanjem za usvajanje izmena Zakona o informisanju Liberalno-demokratska partija još jednom je izvukla vladajuću koaliciju iz vrlo neugodne situacije. Uradila je to i krajem prošle godine kada je obezbedila kvorum za izglasavanje Zakona o teritorijalnoj organizaciji sudova, koji je bio pred provalijom zbog toga što poslanici >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Saveza vojvođanskih Mađara nisu hteli da glasaju za njega, a na isti način su pomogli i produženje važenja „plavog” pasoša.

Zbog ovakvih poteza ostatak opozicije prilepio je LDP-u etiketu lažnih opozicionara. Lider LDP-a Čedomir Jovanović, opet, razjašnjavajući svoju poziciju kaže da liberalni nemaju pravo da budu „ni opozicija, ni vlast nego zaštitnici javnog interesa”.

Što god da su trenutno, to će, prema rečima sagovornika „Politike”, najverovatnije i ostati do sledećih izbora, što zbog nedovoljno mandata (12), što zbog ekonomske krize, zbog koje nije prijatno biti na poziciji vlasti, ili možda zbog očigledne činjenice da mogu da se dogovore o pitanjima većine u skupštini, a da ne budu formalno u vladi. A onda, ako im izborna matematika to dozvoli, vrlo je moguće i formiranje zajedničke vlade LDP-a i Demokratske stranke.

Programski direktor Cesida Đorđe Vuković i politički analitičar Dejan Vuk Stanković smatraju da je realno očekivati da ove dve partije zajedno formiraju vladu posle sledećih izbora, naravno, ukoliko osvoje dovoljno mandata. Isto bi se, ocenjuju obojica, dogodilo i posle prošlogodišnjih izbora, samo da je LDP dobio više poslanika.

Ukazujući da su LDP i DS na različitim pozicijama kada je reč o ekonomiji ili o nekim nacionalnim pitanjima, Srđan Bogosavljević, direktor „Stratedžik marketinga”, ističe da su sasvim sigurno na istoj poziciji kada je reč o evropskom putu Srbije. „Ako posle sledećih izbora najvažnija tema bude evropska budućnost Srbije, onda to nije nelogičan savez. A ako najvažnija tema budu neki socijalni programi, onda ne verujem da mogu biti saveznici”, ističe Bogosavljević.

Takvu mogućnost je najavio i Čedomir Jovanović koji je početkom avgusta rekao da bi najbolja kombinacija za buduću vladu bila „čista evropska vlada LDP, DS i ozbiljnih manjinskih partija”. Proteklog vikenda je istakao i da LDP „testira potencijale za buduću pravu saradnju sa DS-om, koji još uz sebe vezuje dobar deo glasova i potencijala reformske Srbije” (istovremeno se i lider DS-a Boris Tadić, u intervjuu „Politici”, pohvalno izrazio o dosadašnjoj saradnji sa LDP-om istakavši da njegovi razgovori sa predsednikom LDP-a „takođe govore o približavanju stavova o bitnim strategijskim pitanjima”).

LDP je, potvrđuje Dejan Vuk Stanković, nesumnjivo evoluirao od poslednjih izbora, na kojima je nastupio jasno se distancirajući od DS-a i žestoko ga kritikujući zbog sklonosti ka kompromisu. „Od pozicije političke avangarde u društvu, koja je spremna da kritikuje sve što je suprotno njihovim stavovima, evoluirali su u stranku koja krajnje realpolitički i hladno posmatra svoj interes”, ističe Stanković dodajući i da preko poteza kakav je ovaj sa Zakonom o informisanju LDP pokušava da podigne kvalitet odnosa sa DS-om. Jer samo sa demokratama, i donekle sa G17 plus, može da sarađuje.

– Jovanovićeva izjava da je vreme za vanredne izbore tek kad Srbija stekne status kandidata za EU govori da LDP na neki način povezuje svoju sudbinu sa uspesima ili neuspesima ove vlade, što je rizična politička odluka, ali je u skladu sa njihovim političkim prestrojavanjima. Pored toga, podrškom DS-u, LDP dobija veći prostor da se samostalno razvija kao stranka, bolju pokrivenost u medijima i sve one ostale resurse koji omogućavaju da stranka postane primamljiva za nove članove. Gube, naravno, političko-medijsku poziciju koju su do sada imali, i verovatno će doživeti razočaranje dela čvrstog jezgra njihovih pristalica, koji su navikli na LDP-ov beskompromisni stil obraćanja javnosti i kritike oportunizma vlasti – navodi Stanković.

Podršku izmenama Zakona o informisanju, koji je ovog leta ozbiljno narušio odnose u vladajućoj koaliciji, lider Čedomir Jovanović je objasnio, kao i u ranijim slučajevima „spasavanja” Vlade Srbije, da se tu radilo, pre svega, o pitanju evropske budućnosti zemlje i orijentacije našeg društva. Na to je dodao i tvrdnju da LDP ni na koji način neće sarađivati sa „Koštunicom, Šešeljem i Nikolićem u rušenju vlade”.

Ovakva objašnjenja, prema rečima Đorđa Vukovića, sasvim su zadovoljavajuća za pristalice LDP-a, koji prihvataju taj izbor „manjeg zla”. „Barem to pokazuju istraživanja – nemaju nikakav značajniji pad u izbornom opredeljenju”, ističe Vuković.

Pristalice liberala su, inače, prilično postojane u svom političkom opredeljenju, i LDP je, što se toga tiče, stabilan – ali na ivici cenzusa, ističe Srđan Bogosavljević. Zbog toga će liberali u sledećoj kampanji morati da se potrude da pridobiju nove birače.

B. Baković

---------------------------------------------

Promena fokusa

Dejan Vuk Stanković kaže da je sada jako teško pretpostaviti da li je moguć zajednički predizborni nastup DS-a i LDP-a na sledećim izborima, jer to zavisi od niza faktora, ali ideoloških smetnji nema i ako se proceni da bi to bila dobitna kombinacija – oni će ići zajedno. U svakom slučaju, smatra Stanković, u njihovom budućem nastupu smanjiće se kritički naboj prema DS-u, a usredsrediće se na večite ideološke protivnike – narodnjake, naprednjake, radikale.

[objavljeno: 02/09/2009]

Nastavak na Politika...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.