LDP i SDU osudile pretnje izrečene na konferenciji SRS

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jul.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LDP i SDU osudile pretnje izrečene na konferenciji SRS

BEOGRAD - Liberalno demokratska patrija (LDP) i Socijaldemokratska unija (SDU) najoštrije su danas osudile pretnje smrću najvišim državnim organima koje su izrečene na konferenciji Srpske radikalne stranke (SRS).

LDP navodi da bi na izjavu poslanice SRS Vjerice Radete kojom se preti predsedniku Srbije Borisu Tadiću trebalo da reaguje javni tužilac podnošenjem krivične prijave.

"Srbija mora postati država u kojoj nije dovoljno osuditi 'govor mržnje' već >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se mora afirmisati delovanje države u svim slučajevima kršenja zakona i ugrožavanja bezbednosti svih građana, uključujući i najviše predstavnike državnih organa, koji su zakonom posebno zaštićeni", navodi LDP.

Nasilje ili pretnje nasiljem, ne smeju biti metodi političke borbe bilo koje stranke, niti se na njih stranke smeju osloniti u postizanju svojih političkih ciljeva, ističe LDP i poziva SRS da se vrati u zakonske okvire delovanja političkih stranaka.

I Socijaldemokratska unija smatra da pretnje smrću predsedniku države predstavljaju veoma opasno zaoštravanje političke situacije u zemlji.

"Ukoliko se SRS odmah ne ogradi od ovih izjava, može se smatrati da ih ona podržava. To bi značilo da ona danas nastavlja onim putem kojim je išao Vojislav Šešelj kada je ubicu Zorana Đinđića uporedio sa Apisom, čime sebe izbacuje iz institucionalnih okvira i civilizacijskih normi", ocenila je SDU.

Ta stranka upozorava da ovakve pretnje Srbiju vraćaju tamo gde je bila za vreme Slobodana Miloševića, kada je država organizovala politička ubistva a politički protivnici premlaćivani na ulicama.

"Radikalima treba da bude potpuno jasno da većina građana Srbije to više ne želi, i da će demokratske tekovine ta većina znati da odbrani", dodaje SDU.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.