LDP ZA UKIDANJE BLANKO OSTAVKI

Izvor: Kurir, 10.Apr.2011, 20:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LDP ZA UKIDANJE "BLANKO OSTAVKI"

BEOGRAD - Liberalno-demokratska partija (LDP) će glasati za predloženu odredbu izmena Zakona o izboru narodnih poslanika kojom se potpuno ukida mogućnost podnošenja "blanko ostavki", izjavio je  poslanik LDP-a Bojan Đurić.

- Za eventualne ustavno-pravne posledice takve odluke odgovornost će snositi oni koji su Ustav usvajali- rekao je Đurić koji je i član Radne grupe za izmenu Zakona o izboru narodnih poslanika.

- Očekujem da, nakon usvajanja Zakona o izboru narodnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << poslanika, da budemo potpuno pošteni, bude pokrenut postupak pred Ustavnim sudom- rekao je Đurić i objasnio da će zbog izmena tog zakona "neke stranke sigurno žaliti" (zatražiti zaštitu ustavnosti).

Prema odredbama člana 102. Ustava Srbije usvojenog 2006. godine, poslanik može mandat poveriti partiji sa čije je liste izabran.

Mada saglasne s ukidanjem "blanko ostavki", neke stranke, poput Demokratske stranke Srbije, već su upozorile da je rešenje u traženju drugih mehanizama, jer se zakonom ne mogu derogirati odredbe Ustava.

Izmenama Zakona o izboru narodnih poslanika pristupilo se zbog kritika Venecijanske komisije, a Radnoj grupi je prošlog četvrtka iz vladajuće većine stigao predlog kojim se predviđa ukidanje "blanko ostavki" i potpuno zatvoreni mandat, umesto ranijeg predloga koji je predviđao da polovina mandata bude sa otvorene partijske liste.

- LDP nema blanko ostavke i glasaće za njihovo ukidanje- bio je kategoričan Đurić, a što se tiče poslaničkog mandata, on je kazao da će se njegova stranka izjasniti tek kada vidi konačan predlog.

On je ukazao da će ishod rada Radne grupe verovatno voditi ka izmenama zakona prema kojima će partije u Srbiji imati potpuno zatvorene, odnosno "zaključane" izborne liste, što nije dobro rešenje.

Potpuno zatvorena izborna lista ne postoji više nigde u svetu, osim u Izraelu, jer ne omogućava biračima da direktno biraju poslanike, a i demotiviše kandidate zato što ni pobeda u izbornoj jedinici ne znači da će dobiti poslanički mandat, rekao je Đurić.

On je objasnio da je LDP za preferencijalnu listu zato što građanin može da bira i pojedine kandidate, a to znači da onaj ko osvoji veći broj glasova od stranačkog proseka ulazi u parlament, odnosno skupštinu lokalne samouprave.

Đurić je ukazao da za ozbiljnije promene političkog sistema, koje zahtevaju ustavne promene, sada nema vremena, zato što do juna, kada treba predati upitnik za dobijanje kandidature EU, moraju biti otklonjeni nedostaci na koje je ukazala Venecijanska komisija.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.