Izvor: B92, 27.Sep.2010, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LDP: Reforme pre rebalansa

Beograd -- LDP će biti protiv vladinog predloga rebalansa budžeta, ako pre njega ne bude usvojen program reforme ekonomije i države, kaže lider stranke Čedomir Jovanović.

"Najavljeni rebalans budžeta je uvreda za sve one ljude koji se već dve godine žrtvuju zbog krize", rekao je Jovanović.

"Umesto prave pomoći države, dobijaju poigravanje presipanjima iz inače praznog državnog budžeta", kazao je on.

On je rekao da je šest milijardi dinara koje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "Cvetkovićeva raštimovana vlada" namerava da podeli kroz rebalans rezultat ušteda čiji su teret platili srednja klasa, svi koji državi plaćaju porez i oni kojima su plate i penzije zamrznute više od godinu i po dana.

Prema njegovim rečima, stoga je potrebno da se pre rebalansa razgovara o tim ljudima, kao i o činjenici da niko u vladi "nema ni snage ni hrabrosti da progovori o reformi penzijskog zakona" koji je sama vladajuća većina predložila.

"Više od 2,5 milijarde evra je godišnji iznos subvencije za penzije, a penzioneri danas žive gore nego ikad. To je pitanje civilizacijskog odnosa prema svim generacijama u zemlji, i rešenje nije deljenje 5.000 dinara socijalne pomoći, koja će vrlo brzo biti obezvređena skokom evra i rastom cena", naveo je lider LDP.

Srbiji je potrebno prihvatanje antikriznih mera koje predlaže LDP, smatra Jovanović i navodi da su među tim merama ukidanje PDV na osnovnu hranu, privremeno ograničavanje trgovačkih marži u trgovini hranom, program brzog vraćanje ogromnih dugova koje sama država ima prema privredi, promena sistema naplate PDV...

"Vlada će sredinom oktobra izaći sa svojim rebalansom, iako je to doba godine kada sve normalne zemlje već razmatraju predlog budžeta za narednu godinu. LDP će biti žestoka opozicija vladinom predlogu ovakvog rebalansa, ukoliko pre njega ne bude razmotren i usvojen konkretan program reforme naše ekonomije i države", poručio je Jovanović.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Slobodan Ilić izjavio je juče Tanjugu da će se tokom oktobra u Skupštini Srbije naći Predlog rebalansa budžeta za 2010. godinu, ubrzo posle usvajanja Predloga zakona o budžetskom sistemu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.