LDP: Postupak da bude javan

Izvor: B92, 07.Dec.2010, 12:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LDP: Postupak da bude javan

Beograd -- LDP je protiv preispitivanja svake pojedinačne odluke o reizboru sudija, rekao je predsednik te stranke Čedomir Jovanović.

On je u Kažiprstu B92 rekao da ako se pokrene takav postupak, on mora biti javan.

"Mi smo protiv preispitivanja. Mislimo da ako se otvori taj postupak, onda treba da bude javan i da ovo društvo treba da zna da su nosioci kritike reforme pravosuđa upravo oni koji su prethodno zastupali taj model uvereni da će zadržati pozicije u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pravosuđu", kazao je Jovanović.

On je ocenio da bi kritike reforme pravosuđa bile mnogo manje da su izabrane neke sudije koje su danas njeni najžešći kritičari.

Jovanović je naveo da današnja sednica u Skupštini Srbije na kojoj će na pitanja poslanika o reformi pravosuđa odgovarati premijer Mirko Cvetković, ministarska pravde Snežana Malović i predsednica Visokog saveta sudstva Nata Mesarović i koju je inicirao LDP, nije posledica kritika Evropske komisije, već najave da će najmanje tri godine trajati proces preispitivanja rezibora sudija.

"Ova sednica je naš pokušaj da se izvrši uticaj na vlast da kaže istinu. Suština političkih problema je što je ova vlada pokušala da sprovede reformu pravosuđa bez suštinskih promena", ocenio je Jovanović.

Prema njegovim rečima, LDP interesuje ko je odgovoran što su različita dokumenta iz Vrhovnog suda poslata u srpski parlament i u Savet Evrope, u Venecijansku komisiju i u Brisel.

"Ko snosi odgovornost za to što je iz Vrhovnog suda odnosno iz Visokog saveta pravosuđa otišao drugačiji dokument u svet od onog što smo mi dobili u Skupštini? Ne znam ko je to uradio i mi to želimo da ispravimo", kazao je lider LDP-a.

On je naveo da je to manir za osudu i „bezrazložna brljotina" koja daje prostor za sumnju u sprovedenu reformu pravosuđa.

"Nama je važno da se uvaže sugestije Evropske komisije koje otklanjaju osnov za konstatacije da je pravosuđe napravljeno po konceptu bilo koje politike ili političara", rekao je Jovanović.

On je kazao da je reforma pravosuđa potreba celog društva i da je to posao Vlade koja sprovodi tranziciju.

"Da smo imali efikasno pravosuđe, ne bi bilo potrebno da majka i sestra ubijenog premijera Zorana Đinđića uz podršku advokata, nekih nevladinih organizacija i dela javnosti otvaraju krupne teme, odnosno političku pozadinu tog ubistva", istakao je Jovanović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.