LDP: Manipulacija izbornim anketama

Izvor: B92, 30.Mar.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LDP: Manipulacija izbornim anketama

Beograd -- Član Predsedništva LDP-a Zoran Ostojić ocenio da u istraživanjima rejtinga stranaka ima brojnih nepravinosti.

Ostojić je na konferenciji za novinare rekao da se u dnevnoj štampi prošle nedelje pojavilo istraživanje sa različitim procentima rejtinga stranaka u noćnom i dnevnom izdanju, posebno kada je reč o Liberalno-demokratskoj partiji. On je pozvao sve učesnike političkog života na fer i poštenu izbornu utakmicu.

"Istraživanja tokom kampanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su zakonita, ali je obavezno da se navede i naručilac istraživanja, što ovde nije slučaj", rekao je on i naveo da je to pokušaj manipulacije i uticaja na birače.

Ostojić je novinarima pokazao i primer anketnog listića marketinške agencije "Galup international" iz Novog Sada u kome se kao ponuđen odgovor na pitanje za koju ćete stranku ili koaliciju glasati na izborima 11. maja lista LDP navodi pogrešno.

Ta lista se navodi kao "LDP-Socijaldemokratska unija-Hrišćansko-demokratska stranka Srbije - Čedomir Jovanović", a ne samo "LDP- Čedomir Jovanović" što, prema rečima Ostojića, ima za cilj da odvrati i zbuni birače, rekao je on.

Ostojić je rekao da se na delu anketnog listića koji se odnosi na lokalne izbore za Novi Sad lista LDP navodi kao "Lista LDP- Dr Milovančev", koji nije član te stranke.

"Utvrdili smo da doktor Milovančev radi u Institutu u Sremskoj Kamenici i po svoj prilici je član Socijalističke partije Srbije", naveo je Ostojić.

Ostojić je kazao i da su to samo dva primera "kako se profesija prodaje zarad drugih interesa" i ocenio da se radi o dogovorima između onoga ko pravi i naručuje istraživanje.

Ostojić je rekao da je "neprimerena" prepiska predsednika Srbije Borisa Tadića i glavne i odgovorne urednice lista "Politika" Ljiljane Smajlović o člancima izdatim u tim novinama o zaostavštini pokojnog gradonačelnika Nenada Bogdanovića.

On je rekao da država ima 50 odsto vlasnistva nad tim listom i "zlatnu akciju", kao i da je Smajlovićeva na toj funkciji zahvaljujući Tadiću.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.