LDP: Konuzin namerno uvredio Srbiju i njene građane

Izvor: Politika, 16.Sep.2011, 13:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LDP: Konuzin namerno uvredio Srbiju i njene građane

BEOGRAD – Lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović, izjavio je da je nastup ruskog ambasadora Aleksandra Konuzina na Beogradskom bezbednosnom forumu skandal, te da je ambasador namerno uvredio Srbiju, koja je suverena zemlja, a ne njegova kolonija.

U saopštenju Jovanović konstatuje da je Srbija demokratska i suverena zemlja za koju je neprihvatljivo da trpi uvrede bilo kog diplomatskog predstavnika, pa ni ambasadora Rusije u Beogradu.

Zato se >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ispad amdasadora Konuzina kojim je namerno uvredio Srbiju, njene institucije i građane, optuživši ih da ne vole dovoljno svoju zemlju, ne sme tolerisati i ignorisati, konstatovao je Jovanović.

LDP očekuje hitnu reakciju institucija i mere koje se, po uobičajenoj diplomatskoj i međudržavnoj praksi, moraju preduzeti posle prekršaja ambasadora, kaže se u saopštenju. Srbija nije ničija kolonija i ambasador Rusije mora da poštuje njenu nezavisnost i da se drži diplomatskog reda.

LDP i dalje pravi jasnu razliku između kritičkog odnosa prema ponašanju ambasadora Konuzina i ruskoj politici, od odnosa punog uvažavanja i poštovanja koje imamo prema toj zemlji, njenoj istoriji, kulturi, građanima, međunarodnom značaju i potencijalima.

LDP podseća da nije prvi put da ambasador Konuzin pokušava da uređuje političke odnose u Srbiji i na uvredljiv način govori o zemlji u kojoj je diplomatski predstavnik. Važno je da institucije Srbije reaguju i spreče dalje mešanje ambasadora Rusije, inače ovakva praksa nikada neće prestati.

Javni iskazi ljubavi prema Srbiji ne mogu da sakriju istinu da Rusija prema Srbiji ima vrlo hladan i nepoverljiv odnos, što najbolje ilustruje nedavna odluka Ministarstva spoljnih poslova Rusije da našu zemlju stavi u rang Severne Koreje i država koje su pretnja za međunarodni poredak, kaže se u saopštenju iz LDP.

Samo na osnovama uvažavanja je moguće razvijati međusobnu saradnju. U suprotnom ćemo, i bez ambasadorskih uvreda i intriga, svi mi koji Srbiju poštujemo onoliko koliko ruski zvaničnici poštuju Rusiju, morati da kažemo da Srbija ima tretman ponižene kolonije, saopšteno je iz Liberalno-demokratske partije.

Tanjug

objavljeno: 16/09/2011
Pogledaj vesti o: Aleksandar Konuzin

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

LDP: Konuzin namerno vređa Srbiju

Izvor: Mondo, 16.Sep.2011

Lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović, izjavio je da je nastup ruskog ambasadora Aleksandra Konuzina na Beogradskom bezbednosnom forumu skandal.

Nastavak na Mondo...

Kritike na račun Konuzina

Izvor: S media, 16.Sep.2011

Posle iznenađujuće oštre izjave koju je ruski ambasador Aleksandar Konuzin uputio srpskim zvaničnicima na jučerašnjem bezbednosnom forumu, oglasili su se neki od učesnika. Profesor Žarko Puhovski iz Zagreba i Oliver Ivanović, državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo u Metohiju, smatraju da...

Nastavak na S media...

Ništa od demarša

Izvor: Danas, 16.Sep.2011

Zvanični Beograd najverovatnije neće upućivati demarš Moskvi zbog ponašanja ruskog ambasadora Aleksandra Konuzina na Bezbednosnom forumu, jer za tako nešto nema međunarodnopravnog osnova.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.