LDP: DS želi da kupi udeo Vac-a u tri lista

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Dec.2011, 16:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LDP: DS želi da kupi udeo Vac-a u tri lista

BEOGRAD -

Funkcioner Liberalno demokratske partije (LDP) Zoran Ostojić optužio je danas Demokratsku stranku da nizom prikrivenih aranžmana namerava da otkupi udeo "Vaca" u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Dnevnik", kako bi uspostavila potpunu kontrolu nad ključnim štampanim medijima.

Ostojić je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije rekao da se list "Kurir" u tom pokušaju pojavljuje samo kao paravan za direktan uticaj moćnih pojedinaca iz >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << vlasti koji nameravaju da "potpuno zagospodare medijskom scenom pre početka izborne kampanje".

Prema njegovim rečima, okvirni ugovor sa kompanijom "Vac" oko preuzimanja njihovog udela u dnevnim listovima potpisan je u Dizeldorfu 10. novembra, a višemilionski posao preuzimanja vlasništva u "Politici", "Večernjim novostima" i "Dnevniku" treba da bude realizovan do 22. decembra.

"Ugovor sa kompanijom 'Vac' su u Dizeldorfu potpisali vlasnik 'Kurira' Aleksandar Rodić i Dušan Bjelopetrović, potpredsednik 'Kurir info' i prema aktuelnom informatoru o radu Ministarstva pravde specijalni savetnik u tom ministarstvu", kazao je Ostojić.

On je naveo da će Bjelopetrović u ime Vlade voditi preuzimanje vlasničke, a time i uređivačke kontrole u ta tri štampana medija, a da je za realizaciju tog posla finansijska konstrukcija najpre tražena iz sredstava evropskih i domaćih kredita za pomoć medijima.

"Sa obzirom na to da je ta namera otkrivena, sada se namerava da se kao finansijer kupovine udela pojavi konzorcijum domaćih firmi, pod kontrolom DS-a", rekao je on.

Ostojić je ukazao da će time novac namenjen preuzimanju "Politike", "Novosti" i "Dnevnika" iz državnih izvora preko konzorcijuma, kao posrednika, otići "Kuriru", koji će formalno kupiti akcije i postati vlasnik u tim dnevnim novinama.

Upitan o kojim ljudima iz DS-a govori, Ostojić je rekao da će to biti jasno kada bude obelodanjeno ko je u konzorcijumu.

On je rekao da očekuje reakciju Agencije za borbu protiv korupcije i tužilaštva, i da suština problema nije u "Kuriru", nego u stepenu kontrole medija.

"Ovo što deo DS-a pokušava nije primer obične korupcije, već dokaz vrhunske političke i sistemske korupcije kojoj se mora stati na put", dodao je Ostojić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.