Izvor: Blic, 14.Jun.2000, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kušner: Gospodine Dinstbir, zavežite

Kušner: Gospodine Dinstbir, zavežite Dinstbir: Gospodin Kušner je otkačio

PRIŠTINA (Beta-Rojters) Šef Misije UN na Kosovu Bernar Kušner oštro je napao specijalnog izaslanika UN Jiržija Dinstbira, koji je kritikovao njegov način rukovođenja na Kosovu, i poručio češkom diplomati da 'zaveže'.

Na konferenciji za novinare povodom prve godišnjice od dolaska misija UN na Kosovo, Kušner je rekao da će ubuduće odbiti da se sastane sa Dinstbirom, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bivšim šefom češke diplomatije, koji je sada specijalni izaslanik UN za ljudska prava na području bivše Jugoslavije. U neskrivenom izlivu besa, Kušner je dodao da se ne bi sastao ni sa češkim predsednikom Vaclavom Havelom, inače veoma dobrim prijateljem Dinstbira.

Kušnerova reakcija usledila je nakon molbe novinara da prokomentariše Dinstbirovu optužbu da je šef Unmika odgovoran za nekažnjeno delovanje ekstremista na Kosovu, te da se uplitao u istrage o kršenju ljudskih prava, čime je umanjio šanse za istinsko izmirenje srpske i albanske zajednice na Kosovu.

Nakon što je primetio da se u neku istragu uplitao samo jednom, i to, kako je kazao, pod posebnim okolnostima, Kušneru se otelo: 'Molim vas godpodine Dinstbir, zavežite'.

Jirži Dinstbir poručio je juče Kušneru da 'nema nameru da zaveže'. Dinstbir je u telefonskom razgovoru iz Beograda za češki radio juče poručio Kušneru da 'nije žačepio gubicu ni decenijama kao disident, pa nema nameru ni sada da prećuti šta misli'.

'Mislim da je gospodin Kušner otkačio. Ne razumem zašto, jer nikada nisam kritikovao ljude na Kosovu, uvek sam govorio da u teškim uslovima obavljaju fantastičan posao', rekao je Dinstbir.

'Moja kritika uperena je protiv takozvane svetske zajednice, što su u stvari najmoćnije države sveta, koje nisu u stanju da stvore uslove za to da se na teritoriji velikoj kao sedmina Češke realizuje jedna zajednička rezolucija Saveta bezbednosti UN, broj 1244', dodao je on.

Dinstbir je zaključio da Kušner ne može da izbegne svoj deo odgovornosti za sadašnje stanje na Kosovu.

Češki mediji, čak i oni koji Dinstbira sumnjiče za suviše prosrpske stavove, juče komentarišu da je ovog puta Bernar Kušner preterao.

Odbijen zahtev za registraciju Narodnog pokreta 'Otpor'

'Pozivali na vešanje' Vladika Artemije i Rada Trajković, govore za 'Blic', o poseti SAD

Plan za povratak Srba Nebojša Čović, predsednik Demokratske alternative, najavio

Akcije opozicije bez mitingovanja Kušner: Gospodine Dinstbir, zavežite

Dinstbir: Gospodin Kušner je otkačio

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.