Izvor: B92, 23.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kurti protiv nasilja nad Srbima

Vašington -- Albin Kurti izjavio za Vašington post da bi napadi na Srbe bili najgore što bi Albanci mogli da urade u ostvarivanju svog cilja.

"Morate da budete vrlo disciplinovani. Sada nas vrlo pažljivo posmatraju", rekao je vođa kosovskog pokreta Samoopredeljenje svojim aktivistima, navodi američki list koji je čitav tekst posvetio aktivnostima Kurtija na ostvarenju nezavisnosti Kosova.

Američki dnevnik podseća da se 32-godišnji Kurti nalazi u kućnom pritvoru >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zbog organizovanja protesta u februaru protiv plana izaslanika Ujedinjenih nacija Marti Ahtisarija koji je predviđao nadgledanu nezavisnost Pokrajine, a u kojima je dvoje demonstranata ubijeno.

Nedavno, na dan koji obeležava šest meseci od njihove pogibije, 14 mladića iz pokreta Samoopredeljenje posetilo je Kurtija u njegovom stanu u Prištini.

Kada mu je jedan od njih naveo napetosti između Albanaca i Srba u jednom selu na severu Kosova, Kurti je odgovorio: "Najgore moguće što sada možemo uraditi jeste da napadnemo Srbe. To bi samo radikalizovalo njihove enklave i uništilo naše odnose sa njima. Potrebno je da koncentrišemo svu energiju na nezavisnost."

Kurti kaže da je protest u februaru bio uperen samo protiv kosovske lokalne skupštine i međunarodnog prisustva na Kosovu, a ne protiv Srba, koji su bili meta ranijih nasilnih ispada.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.