Izvor: B92, 14.Jun.2010, 19:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kurti osuđen pa oslobođen

Priština -- Lider Pokreta Samoopredelenje Aljbin Kurti izjavio je na suđenju u Prištini da ne priznaje sud Euleksa i da je optužnica protiv njega politička.

Sudsko veće Okružnog suda u Prištini, kojem predsedava međunarodni sudija Ferdinando de Mongota, počelo je danas suđenje Kurtiju, iako je ono najpre bilo određeno za 21. jun.

Predsedavajući sudskog veća rekao je da suđenje počinje danas kako ne bi produžavao pritvor optuženom Kurtiju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Suđenje je ranije odlagano devet puta jer je Kurti odbijao da se pojavi u sudu, a policija nije uspevala da ga pronađe i privede. Optuženi je uhapšen u subotu uveče.

Na početku suđenja Kurti je odbio da odgovara na pitanja sudskog veća ističući da ne priznaje sudsko veće Euleksa, ali je kasnije ipak obrazložio zašto se nije odazvao pozivu suda.

"Nisam se pojavio na ročištima, jer ja ne priznajem Euleks i jer je ovo politički motivisan proces. Ponovni poČetak vođenja slučaja je potvrdio da je Euleks nedemokratska vlast i da je ovo nepravično sudsko veće", rekao je optuženi za učešće u neredima u Prištini kada su poginula dva čoveka, a povređeno njih 80.

Kurti je dodao da bi prihvatio poziv za suđenje od sudskog veća koje bi činile domaće sudije i na Kosovu koje bi bilo "oslobođeno od međunarodne vladavine".

Tužilac Alji Redža koji zastupa optužnicu u ime Specijalnog tužilaštva, rekao je da je tužilaštvo povuklo još jednu tačku optužnice, tako da se Kurtiju sada sudi samo za ometanje službenog lica u vršenju dužnosti.

Pred sudskim većem je danas počelo saslušanje svedoka optužbe.

U saopštenju za medije Pokret Samoopredeljenje je hapšenje i suđenje Kurtija ocenio kao posledicu straha aktuelne vlasti od "pokreta koji je odlučio da učestvuje na izborima sledeće godine".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.