Kurti o non pejperu: Bez komentara

Izvor: B92, 28.Apr.2021, 17:12

Kurti o non pejperu: "Bez komentara"

Aljbin Kurti je izjavio da je najbolji odgovor za "non pejper" za dijalog sa Beogradom "Bez komentara".

On ističe da tzv. Kosovo neće dozvoliti oživljavanje projekata za teritorijalnu razmenu ili onih za "bosnizaciju" tzv. Kosova, prenosi Koha.

Iz Brisela, gde boravi u dvodnevnoj poseti zbog sastanaka sa liderima Evropske unije, Kurti je rekao da tzv. Kosovo nema dileme po pitanju dijaloga sa Beogradom.

U ponedeljak je Koha objavila nezvanični dokument >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << - "non pejper" koji su pripremile Nemačka i Francuska, kao zajedničku inicijativu za nastavak dijaloga i njegovo zaključivanje konačnim sporazumom.

Obe zemlje su porekle da imaju udela u dokumentu, ali nisu porekle da postoji. U dokumentu se pozivaju obe strane da se pridržavaju moratorijuma na međunarodnoj sceni, predlažući da obe strane poštuju suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost druge strane, a i poziva se na stvaranje "autonomnog okruga severnog Kosova".

"Verujem da se na sve ove non pejpere najbolje odgovara 'bez komentara', jer nisu poznati ni autor ni namere, ali posledice se mogu odraziti na mir. Ne možemo dozvoliti oživljavanje neuspelih projekata za teritorijalnu razmenu ili projekata za bosnizaciju tzv. Kosova."

On je rekao da Kosovo i Metohija nije proglasilo nezavisnost pre godinu dana, već pre 13 godina.

"Prve četiri godine nakon proglašenja nezavisnosti bila je međunarodno nadgledana nezavisnost. Moramo krenuti ka evropskim i evroatlantskim integracijama. Kosovo nema dileme. EU i NATO su i naše vrednosti i naša destinacija. Istovremeno, regulisaćemo odnose na Balkanu principijelnim i dobro pripremljenim dijalogom, gde je Kosovo strana, a ne tema, ravnopravno. Uvereni smo da je samo dijalog u kojem su građani korisnici stvaran i koristan dijalog koji donosi trajne i izvedive sporazume, a ne stare načine gde je briga kako spasiti kožu jednog ili drugog političara", rekao je Kurti novinarima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.