Kurti: Tražićemo saradnju sa opozicijom po pitanju dijaloga, osnovaćemo institut za zločine koje je počinila Srbija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Maj.2021, 12:09

Kurti: Tražićemo saradnju sa opozicijom po pitanju dijaloga, osnovaćemo institut za zločine koje je počinila Srbija

Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti izjavio je danas da je spreman za saradnju sa liderima opozicionih partija po pitanju dijaloga sa Beogradom, kao i da je spreman u bilo koje vreme da se sastane sa njima u vezi toga.

On je na početku sednice skupštine u Prištini, na kojoj bi trebalo da se raspravlja o programu vlade koja je usvojila i glavne tačke strategije za dijalog sa Beograda rekao da će nastojati da greške prethodne vlade zajedno rešava sa opozicijom, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prenosi Koha.

"Hajde da se ujedinimo u vezi pitanja oko kojih možemo da postignemo konsenzus. Tražićemo saradnju sa opozicijom u vezi spoljnopolitičkih pitanja i dijaloga sa Srbijom. Možemo da imamo neslaganja u vezi brojnih pitanja, ali hajde da se složimo oko dijaloga", rekao je Kurti.

On je dodao da postoje brojna pitanja, dodao je on, o kojima bi trebalo razgovarati sa opozicijom, poput sudova na severu KiM.

"Ne zaboravimo da ste vi koji ste bili na vlasti ovih 20 godina ostavili nasleđe i većina mog rada u dijalogu je u uklanjanju štete koju ste napravili, poput ZSO, otvaranje pitanja statusa, pretnje razmenom teritorija. Ako ste se pokajali, razgovarajmo i poboljšajmo ih", rekao je Kurti.

Kurti: Osnovaćemo institut za zločine koje je počinila Srbija

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je danas na vanrednoj sednici skupštine da će biti osnovan institut koji će dokumentovati zločine koje je, kako on tvrdi, Srbija počinila na Kosovu i Metohiji.

"Osnovaćemo institut za zločine koje je počinila Srbija i podnećemo tužbu pred Međunarodnim sudom pravde", rekao je Kurti, prenosi portal Reporteri.

On je doda da će savezništvo sa Sjedinjenim Američkim Državama i EU biti produbljeno, a da članstvo u EU ostaje prioritet.

Kurti smatra da otvorena pitanja sa Beogradom treba da budu rešena "principijelnim dijalogom".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NI OPOZICIJA TI NEĆE POMOĆI, DŽABA TI SVE ALJBINE: Kurti vapi za pomoć, ali ga "niko ne čuje"

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Maj.2021

Kurti je izjavio danas da je spreman za saradnju sa liderima opozicionih partija po pitanju dijaloga sa Beogradom..Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti izjavio je danas da je spreman za saradnju sa liderima opozicionih partija po pitanju dijaloga sa Beogradom, kao i da je spreman...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Kurti sa Merkel: Dijalog da rezultira međusobnim priznanjem

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Maj.2021

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti saopštio je večeras da se sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel tokom video-sastanka saglasio da dijalog Beograda i Prištine "mora biti jednak za obe strane i da mora rezultirati uzajamnim priznavanjem"..."U vezi sa dijalogom saglasili smo...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.