Kurti: Ne dolazim u Brisel 11. maja na sastanak sa Vučićem

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Apr.2021, 15:27

Kurti: Ne dolazim u Brisel 11. maja na sastanak sa Vučićem

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je danas u Briselu da neće prisustvovati 11. maja na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i dodao da on u načelu nije protiv dijaloga Beograda i Prištine, ali da je, kako je naveo, protiv besprincipijelnog dijaloga.

Vučić: Ako nema dijaloga, još bolje- radiću nešto dobro na drugom mestu

Povodom Kurtijeve posete Briselu, koja je usledila posle Vučićeve i pitanja očekuje li nastavak >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dijaloga, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je nekoliko minuta pre nego što je stigla vest iz Brisela u kojoj Kurti tvrdi da neće prisustvovati diljalogu 11. maja, odgovorio:

"Pozvan sam za 11. maj. Ići ću na dijalog 11. maja ako ga bude. Ako kažu da ga nema, još bolje, radiću nešto dobro na drugom mestu i imaću manje muka tog dana. Bar jedan dan ću lepše da provedem", rekao je Vučić.

Kurti je tako odgovorio na pitanje Tanjuga da dolazi u Brisel, u dobroj volji da se dijalog nastavi i dođe do konačnog rešenja, te da li to rešenje vidi u dogovoru sa Srbijom ili misli da do njega možete doći na neki drugi način.

Kurti odluku da ne učestvuje u dijalogu 11. maja obrazlože tako što navodi da budući dijalog sa Beogradom mora da se dobro pripremi i da bude zasnovan na principima, a da Beograd kako poručuje "mora da se suoči sa svojom prošlošću".

"Ne treba biti opsednut istorijom, ali ne možemo je ni zanemariti. Ovih dana, svaki dan, mi obeležavamo razne masakre koji su se dešavali na Kosovu, kada su Albanci bili ubijani i proterivani od strane vojnih i policijskih snaga Slobodana Miloševića. Mislim da Beograd treba da se distancira od režima Miloševića, a ne da na neki način nastavlja stare ciljeve novim metodama ", opservira svoje stavove Kurti.

On dodaje da od dijaloga korist treba da imaju građani, a ne da fokus bude na političarima, a da rešenje mora da bude zasnovan na evropskim vrednostima, jer odluke bez principa i vrednosti ne donose nikakvo mirno rešenje, već samo nove tenzije i eventualne konflikte", navodi Kurti.

Na pitanje novinara da li će insistirati na promeni formata dijaloga, Kurti kaže da neće biti u Briselu 11. maja i da je dobio pozivnicu za sastanak lidera Zapadnog Balkana koji će se održati sredinom maja.

Za ovu posetu Briselu, Kurti kaže da je imao bilateralne sastanke sa predstavnicima Evropske komisije, Evropskog parlamenta, NATO i Vlade Belgije i to na temu saradnje i po unutrašnjim pitanjima na Kosovu, kako kaže, u smislu demokratije i vladavine prava, ali i privrede i investicija.

Upitan šta se dešava sa slučajem dva ministarstva koja treba da pripadnu predstavnicima Srba na KiM, Kurti navodi da je taj slučaj na sudu.

"Mislim da ustavna odredba koja me obavezuje da imam jednog ministra iz srpske zajednice je već ispunjena. Ne mislim da i drugi ministar od strane nevećinskih zajednica pripada Srpskoj listi, ali videćemo šta će ustavni sud o tome reći", kaže.

Upitan da prokomentariše takozvani non-paper o rešenju kosovskog pitanja, Kurti ističe da je najbolji odgovor na taj dokument biti "bez komentara".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.