Izvor: Politika, 27.Jan.2015, 09:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kupoprodaja odbornika

Ugljaninov SDA opstao na vlasti u Sjenici uz pomoć dva odbornika koji su mu se pridružili. Skupštinskoj većini u Novom Pazaru priključila se dva odbornika opozicionog BDZS-a. Da li se ovi transferi plaćaju imenovanjima

Novi PazarNovi Pazar jeste poznat po trgovini, ali kada je reč o kupoprodaji odbornika izgleda da tek hvata korak s drugim sredinama gde je to postala praksa.

Još se nisu stišale kritike koje Sandžačka demokratska partija upućuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << na račun SDA Sandžaka, optužujući je da je kupovinom dva odbornika u Sjenici ostala na vlasti u toj opštini. Politički brak i zajednička vladavina SDP-a i SDA su raskinuti, pa je Ugljaninova stranka novog partnera našla u Dačićevim socijalistima i dvoje odbornika koji su do tada bili u SDP-u i Bošnjačkoj demokratskoj zajednici.

Uzalud su čelnici SDA uveravali javnost da to što je odbornica BDZ-a Rijalda Muhović-Gurgaš napustila odbornički klub dotadašnje stranke nije rezultat trgovine nego da je udajom promenila ubeđenje. Činjenica da je njen muž Adnan Gurgaš imenovan za direktora JKP „Vrelo” SDP ističe kao uverljivi dokaz da je trgovine ipak bilo.

I to što se odbornik SDP-a Remzo Turković pridružio odbornicima SDA, u SDP-u objašnjavaju trgovinom. Njegov sin Taner Turković ubrzo je imenovan za direktora Ustanove za kulturu. To je sve bilo povod da predsednik SDP-a za Sjenicu i smenjeni zamenik predsednika opštine Muriz Turković na lokalnim medijima ospe paljbu po svojim rođacima Remzu i Taneru. Navodno je sinovljevom direktorskom funkcijom plaćeno očevo političko prestrojavanje.

Predsednik SDA Sulejman Ugljanin tada je tvrdio da je u Sjenici pobedilo bošnjačko jedinstvo, da će on rukovoditi smenama vlasti u Novom Pazaru i Prijepolju, gde je SDA u koaliciji sa SDP-om, te da bi narod sadašnju vlast u tim opštinama trebalo da otera prljavom motkom.

Međutim, u Novom Pazaru je došlo do preokreta jer je koalicija okupljena oko SDP-a učvrstila svoju većinu, a smer kritika se preokrenuo skupštinskoj većini, koju u Novom Pazaru čine Sandžačka demokratska partija (SDP), Sandžačka narodna partija (SNP) i dva odbornika stranaka okupljenih oko SNS, pridružila su se u decembru i dva odbornika Bošnjačke demokratske zajednice (BDZ) čiji je predsednik Emir Elfić.

U opoziciji su ostali odbornici Ugljaninove SDA i Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka (BDZS) na čelu s Jahjom Fehratovićem, bliskim muftiji Muameru Zukorliću.

Da će vladajuća skupštinska većina da ojača (do tada je imala tesnu većinu s 24 odbornika od ukupno 47) bilo je jasno kada je na početku sednice gradonačelnik Meho Mahmutović predložio da Emir Elfić bude izabran za novog člana Gradskog veća. Nezadovoljni time odbornici SDA i BDZS-a su napustili sednicu.

Odbornik SDA i potpredsednik ove stranke Fuad Baćićanin nije kasnije pred novinarima štedeo reči kritike na račun gradske vlasti. On je optužio SDP da je kupovinom dva odbornika BDZ-a produžio svoj opstanak na vlasti.

Predsednik BDZ-a Emir Elfić bio je pomoćnik gradonačelnika od 2008. do 2010. godine. Posle razlaza s muftijom Muamerom Zukorlićem (Elfić je Zukorlićev šurak) ostao je predsednik stranke BDZ, a Zukorlićeve pristalice osnovale su nov BDZ Sandžaka. Kasnije je i odbornik BDZ-a Šerif Marukić izabran za potpredsednika Gradske skupštine. To je bio povod da gradsku skupštinu odbornik BDZS-a Sead Šaćirović opiše kao pijacu. Odbornici obe opozicione stranke (BDZS i SDA) napustili su sednicu skupštine.

Na decembarskoj sednici novopazarske skupštine i odbornik SDA Nermin Dražanin otkazao je poslušnost svojoj stranci i saopštio da će da deluje kao samostalni odbornik. SDA je njegov postupak opisao kao „tipično kupovanje odbornika” jer je na istoj njegov rođeni brat Samir Dražanin izabran za zamenika gradskog pravobranioca.

Čitavu situaciju muftija sandžački Muamer Zukorlić, ignorišući princip da su odbornici vlasnici mandata, opisuje kao haos i bruku.

– Ne može jedan odbornik koji je dobio poverenje birača na platformi jedne političke opcije, da taj mandat ukrade i proda ga drugoj opciji. On može da vrati mandat onome ko mu ga je dao, ali ne da ga prodaje i to da bi na nekom mestu opet grickao narodne pare. I još se dve političke opcije međusobno optužuju, a rade isto – kategoričan je Zukorlić.

Sve pokazuje da tamo skupština sa šarolikim sastavom, gde se do većine može doći na različite načine, predstavlja pogodno tle za političku trgovinu. Novi Pazar i Sjenica po tome nisu izuzetak. Oni samo potvrđuju ovu, širom Srbije raširenu praksu. Zato se može čuti da odbornički mandat u Tutinu, gde SDA ima ubedljivu većinu, koja ne može znatno da se okrnji pojedinačnim promenama političkih boja, baš i ne vredi mnogo.

Slavka Bakračević

objavljeno: 27.01.2015.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.