Izvor: B92, 26.Sep.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kula: Niko nema većinu

Kula -- Zvanični rezultati prevremenih izbora za Skupštinu opštine Kula mogući su pokazatelj odnosa snaga na političkoj sceni Srbije.

Prema rezultatima iz Opštinske izborne komisije, Srpska radikalna stranka osvojila je 31 odsto glasova, odnosno 13 mandata, Demokratska stranka 19 odsto i osam mandata, Pokret snaga Srbije i G17 plus po šest odsto ili po tri mandata. Demokratska stranka Srbije, Socijalistička partija Srbije, Srpski pokret obnove, Savez vojvođanskih Mađara >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i Vojvođanska zelena stranka osvojili su po dva mandata.

Lista Liberalno-demokratske frakcije, koja je prvi put od formiranja učestvovala na nekim izborima, nije prešla izborni cenzus, a toj listi nedostajalo je 15 glasova kako bi osvojila odbornička mesta. Lider frakcije, Čedomir Jovanović, najavio je da će LDF prerasti u stranku posle lokalnih izbora u Kuli.

SO Kula ima 37 mandata, pa je za većinu neophodno obezbediti 19 odbornika. Zvanični izborni rezultati govore o tome da Kuli po drugi put za godinu dana predstoji žestoka politička kombinatorika pri formiranju vladajuće koalicije jer nijedna od dve direktno suprotstavljene stranke nije obezbedila neophodnu većinu. Kao i do sada, ključ drže stranke koje su osvojile dva ili tri mandata, poput PSS, G17, DSS, SVM, SPO, SPS ili lokalna Stranka zelenih, bliska SPS-u.

Predati prigovori na tok glasanja

Pravni tim liste "Srbiji se žuri - Čedomir Jovanović" saopštio je da je ustanovio brojne nepravilnosti i da je zato predao prigovore Opštinskoj izbornoj komisiji. "Biračima je davan deo novca pre glasanja da bi, nakon dokazivanja za koga su glasali, dobijali preostali deo. Na biračkom mestu su bili prisutni kandidati za odbornike. Građani su glasali, iako nije uvrđen njihov identitet, tako što su na silu uzimali glasačke listiće. Zloupotrebe su utvrđene prilikom prebrojavanja glasova jer nije bilo tačnog broja neupotrebljenih, upotrebljenih, važećih i nevažećih listića građana", navodi LDF.

"Dogovorom članova izborne komisije iz redova Demokratske stranke, Demokratske stranke Srbije i G17 plus, podaci o izlaznosti kasnili su šest sati, a brojnim pomenutim nepravilnostima, izlaznost je povećana, tako da listi LDF-a nedostaje 0.02%, odnosno šest glasova da bi ušla u opštinski parlament. To je višestruko manje nego što je bilo zloupotrebljenih glasačkih listića na vanrednim lokalnim izborima u Kuli", tvrde u LDF-u. Oni navode da njihov pravni tim ulaže žalbe na tok izbora.

Ko će vladati

Za sada niko ne može sa sigurnošću da tvrdi kako će izgledati opštinska većina, a o postizbornim koalicijama još niko ne želi zvanično da govori. Nezvanično se nagađa da bi vladajuću koaliciju mogao da formira DS, a tom stavu je, prema nezvaničnim informacijama, bliži i DSS.

Do uvođenja privremenog organa vlasti većinu od 19 od ukupno 37 odbornika u Kuli imala je Demokratska koalicija, koju su činili DS, SPO, Otpor, SVM, G17 plus i nekoliko grupa građana. Ta koalicija za predsednika SO Kula izabrala je Željka Dvožaka kao nezavisnog kandidata. Predsednik opštine Kula Tihomir Đurićić je član SRS i imao je manjinsku podršku 18 odbornika SRS, DSS-a, SPS-a i Vojvođanske stranke zelenih.

Bogosavljević: Kula ne oslikava stanje u Srbiji

Međutim, analitičar Srđan Bogosavljević iz Stratedžik marketinga smatra da rezultati izbora u Kuli nikako ne mogu da oslikavaju stanje u celoj Srbiji. On navodi da su rezultati u Kuli potvrdili da su radikali i demokrate i dalje dve najjače stranke.

"Rezultati mogu biti uzeti kao neke indikacije, kao relativne indikacije za Vojvodinu. Tamo su radikali najjači, DS im je bliži nego ovde, a G17 plus, ako je igde jak, jak je u Vojvodini. To jesu podaci koji daju malu indikaciju, ali to su podaci za jednu malu opštinu, na izborima na koje je izašao mali broj glasača, tako da to nikako nisu podaci po kojima može da se sudi opšte stanje u Srbiji", kaže on.

Međutim, za razliku od Bogosavljevića, stranka G17 plus saopštila je da se još jednom pokazalo da su izbori najbolje merilo rejtinga stranaka i da bi istraživanja javnom mnenja trebalo uzimeti sa rezervom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.