Izvor: B92, 06.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kuća Simića ponovo pretresena

Priština -- KPS jutros ponovo pretresao kuću Vukašina Simića u Babinom Mostu, priveden pa pušten Srećko Simić, mogući svedok ubistva policajca.

Porparol KPS-a Veton Eljšani potvrdio je da je policija jutros oko 6 sati pretresla kuću Simića u Babinom Mostu i privela Srećka Simića kao mogućeg svedoka ubistva pripadnika KPS-a Avnija Kosumija koji je ubijen 3. januara na magistralnom putu Priština - Kosovska Mitrovica u blizini sela Babin Most.

Tokom podneva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srećko Simić je pušten iz pritvora.

Nakon što je jutros ponovo pretresena kuća Vukašina Simića, članovi porodice danas su najavili da pakuju stvari i da se iseljavaju iz Babinog Mosta jer više ne mogu da izdrže stalne pretrese i policijsku torturu. Međutim, nakon razgovora sa premijerom Vojislavom Koštunicom, porodica je prihvatila molbu predsednika vlade da se ne iseljavaju.

Predsednik Srbije Boris Tadić najavio je danas da će uložiti protest UNMIK-u i zatražiti istragu o postupanju Kosovske policijske službe prema meštanima Babinog Mosta, kod Obilića.

Koordinator opštine Obilić Mirče Jakovljević tokom dana je rekao da svakodnevni pretresi kuće Vukašina Simića sve više liče na pritisak. Nekoliko žena iz ove porodice se nalaze u bolnici zbog problema izazvanih višednevnim stresom, a deca, najmlađe ima godinu i po dana, su veoma uznemirena.

"Njihova kuća je prva srpska kuća u selu, a koja nije prodata Albancima, sve druge jesu. Meštani sve više veruju da se čitava ova tortura vrši radi zastrašivanja i pristiska na ljude da odu", kaže Jakovljević.

Četvorica Srba iz sela Babin Most, Vukašin, Saša, Vladimir i Slaviša privedena su juče na informativni razgovor zato što je kod njih pronađeno ilegalno oružje i pušteni su nakon nekoliko sati. To oružje je pronađeno u pretresu njihove kuće, u sredu 3. janara, kada je nedaleko od sela u kome žive ubijen policajac Avni Kosumi.

Đurić: Ahtisari da osudi nasilje nad Srbima

Šef kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa medijima Srđan Đurić kritikovao je specijalnog izaslanika Ujedinjenih nacija Martija Ahtisarija zato što nije osudio nasilje nad kosovskim Srbima.

"Pretpostavljamo da Ahtisari zna da je danas Badnji dan i da je krajnje neprihvatljivo da se i za Božićne dane, Srbi na Kosmetu maltretiraju i da moraju da se iseljavaju, kao što je to slučaj sa porodicom Simić", rekao je Đurić.

"To što je Ahtisari, do sada, uporno izbegavao da osudi nasilje nad Srbima i što opet čuti kada Srbe maltretiraju za Božićne praznike predstavlja ogrešenje o pravo i pravdu, i to vidi cela javnost", kazao je Đurić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.