Izvor: B92, 08.Jul.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kubiš razgovarao sa Jeremićem

Beograd, Atina -- Ministar spoljnih poslova Slovačke Jan Kubiš pozdravio je formiranje nove vlade Srbije i dao je podršku rekonfiguraciji UNMIK-a.

Pozdravljajući formiranje nove srpske vlade, Slovačka očekuje da će ona poboljšati uslove života građana Srbije i doprineti stabilnosti na zapadnom Balkanu. Bratislava podržava Srbiju na evropskom putu i spremna je da joj u tome pomogne, rekao je ministar spoljnih poslova Jan Kubiš srpskim zvaničnicima.

Posle >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << susreta sa srpskim kolegom Vukom Jeremićem, visoki gost iz Bratislave pozdravio je jasnu evropsku orijentaciju vlade u Beogradu i odlučnost da se ratifikuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

"Slovačka je jedna od zemalja koja će Srbiji pružiti svaku moguću i nemoguću podršku na evropskom putu. Kada je reč o Kosovu, Slovačka u potpunosti podržava Rezoluciju 1244 i sve odluke generalnog sekretara UN Ban Ki Muna, uključujući rekonfiguraciju UNMIK-a i prenosa ovlašćenja na EULEKS”, kazao je Kubiš.

Odnos Beograda prema angažmanu EU na Kosovu je nepromenjen. Unija je dobrodošla u Srbiju, kaže Jeremić, ali njeno prisustvo treba da bude legitimisano odlukom Saveta bezbednosti, o čemu je Vlada spremna da razgovora sa Ujedinjenim nacijama.

"Moramo naći načina da prevaziđemo aktuelne podele i da ponovo započnemo dijalog, da nađemo načina da međunarodno civilno prisustvo ima pun legalni mandat, da nema bilo kakvog dvoumljenja oko toga”, kazao je Jeremić.

U razgovoru sa predsednicom Skupštine Srbije Slavicom Đukić-Dejanović, Jan Kubiš je ukazao da bi srpski parlament trebalo što pre da ratifikuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Briselom.

Stanišev: Kosovo je "izgubljena stvar"

Bugarski premijer Sergej Stanišev založio se danas za stvaranje stabilnih demokratskih institucija na Kosovu i za podršku evropske perspektive Srbije i drugih zemalja zapadnog Balkana.

U intervjuu za grčki dnevnik Imersija, Stanišev je naglasio da je izuzetno važno da Evropska unija pruži jasnu perspektivu za članstvo u EU zemljama zapadnog Balkana.

Bugarski premijer je takođe ocenio da Kosovo ne može biti korišćeno za "trgovinu i pogađanja " i dodao je da je taj region de fakto "izgubljena stvar" za Srbiju i da srpski političari to shvataju. On je dodao da Beograd, nažalost, plaća za greške iz prošlosti.

Govoreći o zemljama zapadnog Balkana, Stanišev je ocenio da - ukoliko Makedonija ne pronađe rešenje za problem svoga imena - neće dobiti poziv za ulazak u NATO, što bi moglo da izazve mnoge unutrašnje probleme. To ne bi bilo u interesu stabilnosti regiona, dodao je on.

Bugarski premijer je takođe izneo da Turska treba da reši svoje unutrašnje probleme kako bi ispunila kriterijume za ulazak u EU.

U intervjuu Imerisiji Stanišev je takođe objasnio da ne postoji sukob interesa niti problemi sa naftovodom Burgas(Bugarska)-Aleksandrupolis(Grčka) i da je taj projekat, zajedno sa "Južnim tokom" i "Nabukom", neophodan Evropskoj uniji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.