Izvor: B92, 12.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kubiš: Prihvatiti stvarnost

Beograd -- Ministar spoljnih poslova Slovačke Jan Kubiš u poseti je Beogradu; razgovori s Koštunicom i Tadićem.

Kubiš kaže da je stav Slovačke da bi konačno rešenje za Kosovo trebalo da zadovolji obe strane, ali da je realnost takva da se Ahtisarijev plan shvata kao prethodnica nezavisnosti. Srbija što pre treba da dobije novu vladu kako ne bi propustila priliku da ubrza put ka članstvu u EU, kaže Kubiš u intervjuu za B92.

Slovačka se zalaže za kompromisno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rešenje za Kosovo, kaže Jan Kubiš, koji u razgovoru za B92 pojašnjava kako je došlo do toga da poslanike u parlamentu ipak posavetuje da prihvate činjenicu da će Kosovo biti nezavisno.

"Jedno je stav Vlade po nekom pitanju, a druga je stvar shvatiti realnost. To je, delom, u suštini konfuzije koja je nastala. Realnost je takva, a ja se uvek pozivam na to šta o svemu kažu strane kojih se to tiče, da su obe strane rekle da je Ahtisarijev plan još jedan korak ka nezavisnosti Kosova. Obe strane su to rekle. I ja sam, podsetivši na te stavove, rekao - tako će verovatno biti. Tako u Srbiji i Prištini procenjuju situaciju."

Slovački šef diplomatije odbacuje sugestije da se stav njegove države o Kosovu promenio posle pritisaka na Bratislavu. On, ipak, kaže da kao članica EU i NATO-a, Slovačka ne može da odstupa od stava koji u Briselu bude zauzet o Kosovu. Kubiš ocenjuje da bi najbolje bilo da se o budućem statusu Kosova postigne saglasnost u Savetu bezbednosti:

"Potrebna nam je rezolucija Saveta bezbednosti. Ne bih voleo da se ostvari najgori scenario da rezolucija ne bude usvojena, jer ćemo u tom slučaju imati noćnu moru, nekontrolisanu spiralu unilateralnih priznanja, a imamo u međunarodnim odnosima iskustva i znamo šta to može značiti", kaže Kubiš.

Jan Kubiš preneće Tadiću i Koštunici poruku da bi Srbija što pre trebalo da dobije novu vladu kako bi se nastavili pregovori o stabilizaciji i pridruživanju i ubrzao proces evrointegracija:

"Prilike su takve da moramo da nešto uradimo sada jer bi, u protivnom, prilika mogla biti propuštena a vrata (za Srbiju) zatvorena. U EU traje rasprava o tome koliko brzo treba nastaviti proces proširenja i koji su to uslovi koji treba da budu ispunjeni. Zato, nemamo mnogo vremena. Mi u Slovačkoj zbog toga se nadamo da ćemo ovde uskoro imati partnera za to i da će to biti proevropski orijentisan partner."

Slovački diplomata podeseća da bez saradnje sa Haškim tribunalom, odnosno jasnih koraka kojima bi se pokazala spremnost Beograda da tu obavezu ispuni, Srbija neće moći da nastavi put ka članstvu u EU.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.