Kubiš: Podrška Slovačke Srbiji

Izvor: B92, 08.Jul.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kubiš: Podrška Slovačke Srbiji

Beograd -- Šef diplomatije Slovačke Jan Kubiš kaže da njegova zemlja ne prihvata nezavisnost Kosova i podržava Srbiju na putu ka EU.

Kubiš je prvi diplomata iz Evropske unije koji je razgovarao sa predstavnicima nove vlade i Skupštine Srbije, Vukom Jeremićem i Slavicom Đukić-Dejanović. On je preneo da Bratislava ostaje pri stavu da je nezavisnost Kosova neprihvatljiva, kao i da Beograd može da računa na punu podršku Slovačke u nastavku procesa evropskih integracija.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
B92: "Koliko je realističan plan nove vlade da Srbija do kraja ove godine dobije status kandidata za EU, kao i da se ukinu vize za građane Srbije?”

Kubiš: "Mislim da u tom stavu i programu, koji je juče predstavio premijer u parlamentu, a u kome se insistira na evropskim integracijama, postoji osnova za optimizam. Što se viza tiče sada, sa ovakvim programom Vlade, imamo dodatne argumente da od Komisije tražimo da se krene brže napred po tom pitanju. A već postoji program da se krene napred. Kada je reč o statusu kandidata, to zavisi više od vas nego od Evropske unije - treba da se ratifikuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i da se ostvari puna saradnja sa Haškim tribunalom, o čemu je, kako mi je rečeno, postignut politički dogovor. Optimista sam da ćete uskoro moći da dokažete da ste u stanju da ispunite standarde koji će vam omogućiti da postanete kandidat za članstvo u Uniji.”

B92: "Ali, već se javljaju glasovi koji kažu da će novi uslov koji će se naći pred Srbijom u tom procesu biti zahtev da vlasti u Beogradu prihvate misiju EULEKS na Kosovu?”

Kubiš: "Moji današnji susreti, naročito susret sa ministrom Vukom Jeremićem, potvrdili su da Vlada nije u principu protiv prisustva Evropske unije ili saradnje sa EU i međunarodnom zajednicom, ali traži da osnova te saradnje bude jasno definisana. Moje srpske kolege i ja slažemo se da su način da se to postigne pregovori kroz Ujedinjene nacije i sa ostalim partnerima. I to će se dogoditi. Mi smatramo da postoji osnova za angažman EULEKS-a, ali ja vidim i prostor da se postigne dogovor koji bi i srpskoj vladi omogućio da i formalno prihvati evropsku misiju. Kada je reč o uslovima za kandidaturu za članstvo, ponavljam da je važno odvojiti taj proces od procesa evropskih integracija. Slovačka, a mislim i mnogo drugih članica, suprotstaviće se postavljanju novih uslova za bilo koju zemlju koja želi da uspostavi čvršće odnose sa Unijom.”

B92: "Da li ostajete pri stavu da ne priznate nezavisnost Kosova i da li neko vrši pritisak na Vašu zemlju da promenite stav? To je, čini mi se, naročito važno s obzirom na to da se priprema sednica Generalne skupštine UN na kojoj će delegacija Srbije tražiti podršku članica za zahtev da se Međunarodni sud pravde pozove da da savetodavno mišljenje o nezavisnosti Kosova?”

Kubiš: "Jedna od karakteristika EU jeste da možemo da imamo različite stavove, čak i o suštinskim pitanjima. Naši partneri u EU prihvataju da mi i još neke zemlje imamo različit stav o Kosovu. Dakle, u EU nemamo zajednički stav o tome, i tako će ostati. Nisam ni pod kakvim pritiskom, ponekad me pitaju - zašto, do kada, ako, ali pritiska nema. Čuo sam za ideju Srbije da od Međunarodnog suda pravde zatraži savetodavno mišljenje. Mi ćemo to morati da razmotrimo, to je novi element i shvatam da je za vladu u Beogradu to jako važno. Mi ćemo to razmotriti i u Slovačkoj, ali i na nivou Evropske unije.”

Sa ministrom spoljnih poslova Slovačke razgovarala je novinarka B92 Ljubica Gojgić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.