Izvor: B92, 18.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Krvav sam do ramena..."

Beograd -- TV B92 danas u 21 sat emituje drugu epizodu dokumentarnog serijala "Jedinica", u koprodukciji lista Vreme i B92.

Drugi nastavak između ostalog bavi se i krajem rata u Bosni, kada je u Srbiji zvanično oformljena Jedinica za specijalne operacije Resora državne bezbednosti MUP-a Srbije. U emisiji će biti emitovan i ekskluzivni tonski snimak razgovora čelnika Vojske Jugoslavije i "crvenih beretki" o demoliranju zgrade i premlaćivanju ljudi, koji pokazuje koliku je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << moć ta jedinica imala u Srbiji.

Krajem maja 1999. godine, u punom jeku NATO bombardovanja, tadašnji zamenik Uprave bezbednosti Vojske Jugoslavije, general Aleksandar Vasiljević, obavešten je da je jedan deo jedinice demolirao prostorije vojnog odseka u Trsteniku i premlatio oficire.

Zajedno s trojicom saradnika Vasiljević je otišao u Trstenik, u komandu ovog voda JSO-a, a njegov komandir je bio Milutin Radivojević, zvani Mika. Sve što je Radivojević rekao generalu Vasiljeviću zabeleženo je na audio snimku:

Radivojević: Šta ti 'oćeš?

Vasiljević: Ništa, ja sam došao...

Radivojević: Zašto si ti došao, generale?

Vasiljević: Došao sam za ovih sedam tvojih koji su napali na Vojni odsek...

Radivojević: Ma mogu da mi duvaju k... svi.

Vasiljević: Jel' tako?

Radivojević: Jeste, sedi i slušaj.

Vasiljević: Nećeš meni komandovati...

Radivojević je potom nasrnuo na Vasiljevića, a pripadnici JSO-a, koji su sve vreme držali oficire na nišanu, repetirali su oružje.

U gušanju, Radivojevićev pratilac, izvesni poručnik, nabio je generalu pušku u rebra: "Nemoj, molim te, krvav sam do ramena, nemoj se zajebavati, molim te. Ja sam legenda srpskog naroda".

Po nalogu Franka Simatovića Frenkija, lokalni načelnik DB-a posredovao je u okončanju sukoba. Uprkos insistiranju Vasiljevića i vojnog vrha, niko iz jedinice nije kažnjen.

JSO i Abdić

Zapažena je bila uloga Crvenih beretki i u očuvanju Autonomne pokrajine Zapadne Bosne. Fikret Abdić, nekadašnji direktor Agrokomerca iz Velike Kladuše, odlučio je 1993. da se prikloni strani za koju je verovao da pobeđuje u ratu, Srbima, ali i Hrvatima. Abdić formira Autonomnu pokrajinu Zapadna Bosna, sa sedištem u Kladuši, a od otcepljenih jedinica 5. korpusa Armije BiH i svoju teritorijalnu odbranu.

Zapadna Bosna se ubrzo, po nalogu Državne bezbednosti Srbije, našla pod zaštitom Jedinice za specijalne operacije. Abdićeva regija postaće i švercerski raj, a Državna bezbednost i "crvene beretke" ostvarivaće ogromne profite i trgovinom s 5. korpusom, koji deluje u okruženju srpskih snaga.

Atif Dudaković, komandant 5. korpusa, kaže da su snabdevanja išla i preko prijatelja i saveznika, ali i preko neprijatelja.

Jedan od vojnika priča da je to bilo normalno. "Kad padne mrak: 'Dobro veče.' 'Dobro veče.' 'Šta ima?' 'Evo, imamo za danas ulje i šećer.' 'Koliko je?' 'Toliko.' 'Šta imamo sutra?' 'Imamo neke granate, nešto metaka.' Završena priča", kaže on.

Pošto je 5. korpus osvojio Veliku Kladušu, "crvene beretke" će u operaciji Pauk biti angažovane na vraćanju Abdića i očuvanju Zapadne Bosne. Iako je 5. korpus brzo isteran iz Kladuše, srpske snage nisu uspele da ga potpuno savladaju, a rat se pretvorio u obično profiterstvo.

Druga epizoda serijala govori i o sukobima Jedinice za specijalne operacije i Vojske Republike Srpske i o tome kako su "crvene beretke" konačno postale zvanična formacija Državne bezbednosti.

Transkript prvog dela možete pročitati ovde.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.