Izvor: B92, 09.Maj.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krupne nesuglasice u G17 plus

Beograd -- Sigurno je da posle Glavnog odbora u subotu G17 plus neće imati isti profil, saglasni su predstavnici obe stranačke struje.

U Skupštini Srbije održana je sednica poslaničkog kluba G17 plus, na kojoj se, kako B92 nezvanično saznaje, raspravljalo o tome hoće li G17 plus ostati u Vladi. Međutim, nikakav zaključak nije usvojen, a kako saznajemo, tokom šest i po sati vodila se burna rasprava.

Šef poslaničkog kluba stranke Miloljub Albijanić rekao je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << novinarima posle sednice da će razgovori biti nastavljeni u četvrtak, kada će se poslanicima obratiti i Miroljub Labus i Mlađan Dinkić. Nezvanično saznajemo da je Mlađan Dinkić saopštio da neće prihvatiti mesto potpredednika Vlade ako mu eventualno to bude ponuđeno.

Poslanici koji su uz predsednika Miroljuba Labusa i koji su za izlazak iz vlade, najavljuju mogućnost da se nakon 13. maja izdvoje i u Skupštini Srbije formiraju novi poslanički klub. Ksenija Milivojević kaže da se radi o desetak poslanika koji u slučaju takvog ishoda neće ugroziti vladu Srbije jer će je podržavati sve dok traju pregovori o Kosovu.

Potpredsednik G17 plus Predrag Marković negirao je navode nekih poslanika te partije da će i on, kao što je učinio Mlađan Dinkić, u subotu na sednici Glavnog odbora ponuditi ostavku na stranačku funkciju. Marković je, u svom stilu, kratko rekao da se godinama ne bavi strankom na taj način i da je podneo ostavku, o tome bi obavestio javnost.

Predrag Marković je izjavio da je članove poslaničkog kluba G17 plus obavestio o proceduralnim stvarima koje se tiču rada parlamenta. Upitan o čemu se razgovara na sastanku, on je odgovorio da je to pitanje za nekog ko sada učestvuje u radu poslaničkog kluba. "Obavestio sam ih o uobičajenim proceduralnim stvarima koje se tiču rada Skupštine Srbije i onoga što je važno kako funcioniše stranka da bi znali sve podatke u odnosu na ono o čemu će oni pričati, pretpostavljam o politici", rekao je Marković.

Marković se na putu ka parlamentu umešao među pristalice Liberalno-demokratske partije, Socijaldemokratske unije, Građanskog saveza Srbije i nevladinih organizacija, koji su u tom trenutku prolazili ispred Skupštine i zviždali.

"Cinci-linci"...

Poslanik G17 Nikola Novaković smatra da bi stranačke ostavke bile pogrešan potez. On kaže da su novinski naslovi o ratu lidera Dinkića i Labusa preterani, a da će odluka o ostanku ministara G17 u vladi biti rešena tajnim glasanjem čiji ishod, kako kaže, za sada ne može da prognozira: "Ispali smo kao ono 'oće piški-neće piški', 'oćemo vlada neće vlada, 'oće izađemo - neće izađemo, ispalo je to 'cinci - linci'! Tako je preneto. Ali to su vrlo ozbiljne odluke i nije cinci-linci i svaki put su donošene onda kada su se životne činjenice sukobile i došle da mi moramo nešto da rešimo".

Rascep u poslaničkom klubu?

Raskol unutar G17 plus mogao bi dovesti i do promena u Skupštini Srbije. Naime, ako u subotu bude odbijen predlog predsednika stranke Miroljuba Labusa da se izađe iz Vlade, poslanici koji su uz njega, najverovatnije će se izdvojiti iz sadašnjeg poslaničkog kluba, najavila je u Kažiprstu B92 Ksenija Milivojević: "Naravno, može da se desi i drugo rešenje, odnosno da GO reši da se ostane u Vladi. U tom slučaju očekujem da će oni poslanici koji podržavaju politiku G17 plus koju simbolizuje predsednik stranke, da postanu nezavisni poslanici i oforme novi poslanički klub - to je ono što je realno". Na pitanje koliko poslanika misli kao ona, Milivojevićka je odgovorila: "Mislim da govorimo o desetak poslanika".

Među njima je i Goran Paunović. On smatra da je sukob izbio oko ključnog principa stranke - evropska perspektiva i uvođenje Srbije u Evropu: "Važno je reći da se ovde ne radi o opredeljivanju za ličnost ni Miroljuba Labusa ni Mlađana Dinkića, ovde se radi o budućnosti G17 plus i odbrani njenih osnovnih principa. U ovom trenutku mi smo sučeni sa tim da određeni ljudi unutar G17 uprkos prekidu pregovora sa EU žele da ostanu na vlasti. To je nešto što kratkoročno može da donese korist državi, ali dugoročno to znači gubitak budućnosti G17 plus".

Inače, predsednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić pozvao je, u intervjuu Radiju Crne Gore, potpredsednika Vlade Srbije u ostavci Miroljuba Labusa da dođe u Crnu Goru i pomogne tamošnjem timu da ubrza pregovore sa Evropskom unijom.

Ogorčenje Ivane Dulić-Marković

Ivana Dulić-Marković, ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kaže da će Vlada Srbije pasti, ali ne ove nedelje. Ona je za TV Super iz Subotice rekla da je ogorčena jer je očekivala da će ministri iz redova G17 plus delovati kao tim i svi dati ostavku ako za to dođe vreme. "Ipak, razumem Labusa", rekla je Ivana Dulić-Marković.

Na pitanje da li će Dinkić preuzeti lidersku poziciju u stranci, ona je rekla da G17 plus nije liderska partija i dodala da stranka ne bi mogla da funkcioniše ni bez Dinkićeve energije, ni bez Labusovog iskustva.

"Sukob koncepata i ličnosti"

Politikolog Slaviša Orlović kaže za B92 da se do sada nijedna podela u partijama koje čine Vladu nije odrazila na stabilnost Vlade. "Videćemo da li će i sada biti tako. Reč je o sukobu koji već dugo tinja u G17, a sada je eskalirao. Reč je o sukobu dva koncepta i dve ličnosti, a već posle 13. maja biće poznato ko će biti lider u stranci jer je do sada G17 imala dvoglavo liderstvo", kaže on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.