Izvor: B92, 10.Jun.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krunski svedok protiv Glavaša

Zagreb -- Pred Županijskim sudom u Zagrebu, iza zatvorenih vrata, nastavljeno je ispitivanje Krunoslava Fehira, krunskog svedoka na suđenju Branimiru Glavašu.

Glavaš i još šest osoba optuženi su za ratni zločin nad srpskim civilima u Osijeku 1991. Fehir je tokom istražnog postupka priznao da je kao 16-godišnji vojnik, prema naredbi prvooptuženog Glavaša, pucao u jednog srpskog civila koji je bio pritvoren i maltretiran u garaži tadašnjeg Sekretarijata za narodnu odbranu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Osijeku, na čijem je čelu tada bio Glavaš.

Svedok je pristao da bude krunski svedok optužnice, a svedočenje je danas nastavio iza zatvorenih vrata.

Sud je na jučerašnjoj raspravi ponovo odbio predlog odbrane prvooptuženog Glavaša da se Fehir ne ispituje kao krunski svedok zato što je to, kako je rekao jedan od Glavaševih advokata Dražen Matijević, suprotno zakonu prema kojem osoba koja je učestvovala u zločinima ne može da bude krunski svedok.

Sudija Željko Horvatović je taj predlog odbio, objasnivši kako je sud o tome odlučio još ranije, početkom novembra prošle godine, a tu je odluku potvrdio i Vrhovni sud.

Tokom današnjeg svedočenja, Fehira su, osim tužioca, ispitali i prvooptuženi Glavaš i njegov advokatski tim.

U tom postupku, Glavaš se tereti da je podređenima naredio hapšenje, maltretiranje, a potom i likvidaciju dvojice civila srpske nacionalnosti, Čedomira Vučkovića i Đorđa Petkovića.

Protiv Glavaša i ostalih suoptuženih pred istim sudom se paralelno vodi postupak u kojem se terete da su po naredbi Glavaša 1991. godine u Osijeku hapsili, maltretirali i potom likvidirali deset civila srpske nacionalnosti, koje su nakon ubistva bacili u reku Dravu vezanih ruku i sa selotejp trakom zalepljenom preko usta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.