Kršenjem zakona o lutriji punili budžet

Izvor: S media, 26.Avg.2010, 01:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kršenjem zakona o lutriji punili budžet

Državna lutrija Srbije skoro godinu dana krši Zakon o igrama na sreću, vlada tek u junu predložila zakonske izmene, kojima se takvo ponašanje uvodi u legalne vode.

Državna lutrija Srbije skoro godinu dana krši Zakon o igrama na sreću organizujući nedeljno tri izvlačenja dobitaka u direktnom TV prenosu, a da je ni Uprava za igre na sreću, ni Ministarstvo finansija, nisu upozorili da time krši zakon. Vlada je krajem juna prosledila Skupštini >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Srbije izmene zakona, kojima dosadašnje kršenje zakona praktično ozakonjuje, ukidanjem ograničenja broja izvlačenja u toku jedne nedelje.

Protivzakonitim ponašanjem Državna lutrija Srbije, da ne bude zablude, nije prevarila, ni pokrala igrače na sreću, već je obezbedila znatno veći priliv novca u republički budžet. To je, najverovatnije, razlog što nije bilo reakcija od onih bez čije saglasnosti Državna lutrija Srbije ne može ništa da uradi.

Novac koji se sliva u budžet po osnovu igra na sreću, tretira se kao „namenska sredstva” i raspodeljuje se „za finansiranje Crvenog krsta Srbije, organizacija osoba sa invaliditetom i drugih udruženja čiji je cilj unapređenje socijalno ekonomskog i društvenog položaja osoba sa invaliditetom i drugih lica u stanju socijalne potrebe, ustanova socijalne zaštite, sporta i lokalne samouprave”. Prema zakonskim rešenjima, 40 odsto novca od ukupno primljenih uplata za učestvovanje u nekoj igri na sreću, na primer „loto”, odlazi u republički budžet. Minulog utorka, za učešće u trci za sedmicom ukupno je uplaćeno 47.080.160 dinara.

U sadašnjem zakonu o igrama na sreću, koji je donet 2004. godine, u članu 29. izričito je navedeno da „Državna lutrija Srbije može, za sve igre ukupno, najviše dva puta nedeljno da organizuje izvlačenje dobitaka u televizijskom prenosu”. Lutrija se toga i držala sve do prošle godine i do tada su, u direktnim TV prenosima, izvlačeni jednom nedeljno brojevi za „loto” i jednom za „bingo”. Međutim, prošle godine je lutrija, kaže reklama, „po ugledu na evropske lutrije”, počela dva puta nedeljno da organizuje izvlačenje brojeva „lota”, a zadržala je i „bingo”. To znači da su igre na sreću bile na televizijama tri puta nedeljno, iako zakon jasno kaže da mogu biti samo dva puta.

U nezvaničnom razgovoru u Državnoj lutriji Srbije nam je objašnjeno da „niko nije uzeo novac za sebe, dosta toga ide u humanitarne svrhe, a vidite kakva je situacija, pa život je prevazišao zakon”.

Prevare nije bilo. Kršenja zakona jeste bilo, a, iako taj „propust nije bio veliki”, poslednji ko bi smeo da krši zakon jeste onaj ko ga je napisao. Vlada je izmene Zakona o igrama na sreću, kojima ukida ograničenje broja TV izvlačenja dobitaka, mogla da predloži i pre godinu dana, pa bi Državna lutrija Srbije i poslovala u skladu sa zakonom i obezbeđivala više novca u budžetu za one one organizacije, kojima je on neophodan.

M. Čekerevac

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.