Kroz otvaranje poglavlja ništa ne obećavam sem razvoj i napredak Srbije (VIDEO)

Izvor: BKTV News, 30.Maj.2017, 10:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kroz otvaranje poglavlja ništa ne obećavam sem razvoj i napredak Srbije (VIDEO)

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić održao je poslednju konferenciju za novinare u svojstvu premijera.

"Vlada Srbije ne bi mogla ništa da uradi bez podrške građana Republike Srbije", rekao je Vučić na početku konferencije.

Vučić se na početku obraćanja podsetio teških perioda za vreme njegovog mandata, pričajući o velikim poplavama koje su Srbiju zahvatile 2014. godine.

Odlazeći premijer Aleksandar Vučić poručio je da nasledniku >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << na čelu vlade ostavlja dobru kasu.

"Nemamo problem sa likvidnošću, sa solventnošću", rekao je Vučić i izrazio uverenje da će i sledeća vlada biti disciplinovana u trošenju novca.

Podsetio je i da smo šesta zemlja, po apsolutnim brojevima, po broju zaposlenih uz pomoć subvencija države, te da veruje da će takve investicije i zaposlenost rasti.

Odlazeći premijer podsetio je da je u 2016. ostvaren rast BDP-a za 2,8 odsto, da se u ovoj godini očekuje rast veći od tri odsto, a da su procene Svetske banke i MMF-a da će biti veći i od 3,5 odsto.

"Ugled Srbije je značajno veći nego ranije, ali moramo na tome još mnogo da radimo i na odnosima sa EU, što ostaje naše strateško opredljenje, ali i da jačamo veze sa Kinom, održavamo visok nivo razvijenih odnosa Rusijom, naravno i sa SAD. Za vojsku i policiju uradili smo neuporedivo više nego u poslednjih 35 godina, i u pogledu naoružavanja i opremanja, i nastavićemo tako, jer nam je potrebna moderna vojska, ali i moderna policija da bi mogla da se obračunava s kriminalom i korupcijom", rekao je Vučić, govoreći o tome kako vidi dalji rad po resorima vlade.

"Sad sigurno možemo da kažemo da će biti završen Muzej savremene umestnosti, a naredne i Narodni muzej, čime ćemo dodatno poboljšati ponudu u kulturnoj sferi, ali i turističku ponudu, a pre svega to će biti značajno za građane Srbije. U sportu smo osvajali više medalja neko ikad, jer smo u vrhunski sport uložili više novca nego ikada. "

"Poljoprivreda otvara nove šanse, idemo ubrzano u modernizaciju, ali ubrzano jačamo i prerađivačku i prehrambenu industriju, čime ćemo da povećavamo BDP, kao i namenska industrija. Ministarstvo finansija treba da reformiše poresku upravu, a kad to završimo, siguran sam da možemo da očekujemo još bolje rezultate u naplati prihoda, a rashode moramo velikom disciplinom da držimo pod kontrolom", rekao je Vučić.

Navodeći da nam je vladavina prava izuzetno značajna, jer pravna sigurnost dovodi investitore a to donosi radna mesta i rast, Vučić je rekao da će se nastaviti rad na poglavljima 23 i 24 u pregovorima o pristupoanju sa EU, odnosno na propisima i zakonima koje traži EU, ali su pre svega u našem interesu.

Odlazeći premijer Aleksandar Vučić najavio je da će i kao šef države uložiti mnogo napora u očuvanje mira i stabilnosti u regionu. Objasnio je da danas dve stvari karakterišu stanje u regionu - da ima mnogo tenzija, ali da su posle mnogo godina problemi jasno izraženi.

"Za razliku od prošlosti ti problemi nisu stavljeni pod tepih. Ta stvar nije loša, jer bar jedni druge ne lažemo“, istakao je Vučić.

Rekao je da Hrvatska i Srbija dobro znaju šta misle jedne o drugoj i izrazio je uverenje da se odnosi mogu popraviti. Sa BiH je poverenje uspostavljeno, a sa Crnom Gorom i Makedonijom su odnosi daleko od loših. Odnosi sa Prištinom su, kako je konstatovao, najkomplikovaniji. Kada je reč o tome da li je EU i dalje primamljiva Vučić je kazao da nema sumnje da je naš strateški put usmeren ka Briselu.

"Vidim budućnost Srbije u približavanju EU, ali ne zavisi to samo od nas da li ćemo biti članica“, rekao je on.

Međutim , građanima je, dodao je, svejedno da li imamo 7 ili 15 otvorenih poglavlja, jer to ne privlači nikoga. Zbog toga, kako kaže, pokrenuo je ideju oko regionalne, jedinstvene ekonomske zone. Kazao je da želi da Srbija bude motor razvoja, da ljudi žive bolje, a onda građani neće pretarano da razmišljaju da li ćemo biti prihvaćeni u EU 2020. ili 2022.

"Kroz otvaranje poglavlja ništa ne obećavam sem razvoj i napredak Srbije“, istakao je Vučić.

On je kazao da na sličan način to razume i Edi Rama, ali i drugi.

"EU je to razumela i zato želi dodatni uticaj na region. Shvataju da smo mi i oni grešili i da treba nešto da promeniko u nastavku našeg zajedničkog puta“, poručio je Vučić.

"To je veće od proseka rasta država članica EU, ali nama taj rast nije dovoljan. Potreban je veći kako bismo stigli najrazvijenije zemlje EU i zato ti brojevi moraju da budu veći", rekao je Vučić.

On je dodao da je ponosan što budžet nije u deficitu, i naglasio da će maj biti završen sa devet do deset miljardi suficita.

"Očekujem da će se pojačati suficit u junu, jer je predviđeno da imamo pet milijardi suficita u tom mesecu", rekao je Vučić i konstatovoa da narednom predsedniku Vlade ostavlja punu kasu.

Vučić je rekao i da smatra da će disciplina u trošenju novca biti suština ponašanja i naredne vlade i da će to omogućiti povećavanje plata i penzija.

On je zahvalio predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću što je, kako je rekao, u najtežim trenucima podržavao vladu, a posebno prilikom sprovođenja mera fiskalne konsolidacije.Kada je reč o ugledu Srbije u svetu, Vučić je dodao da je on značajno viši nego što je ikada bio, ali da još nije zadovoljan.

"Moramo mnogo da radimo i da gradimo imidž Srbije da bude još bolji, kako bismo mogli da računamo na podršku međunarodne zajednice. Uveren sam da će EU biti strateški cilj vlade, ali i održavanje dobrih tradicionalnih i prijateljskih odnosa sa Ruskom Federacijom, Kinom i Sjedinjenim Američkim Državama", rekao je Vučić.

Premijer je rekao da su to ključni prioriteti za budućnost i da je uveren da je dosadašnja vlada uspešno štitila nacionalne i državne interese Srbije.

"Imali smo odlučnu, razumnu i racionalnu politiku, a očuvanjem mira i stabilnosti uspeli samo da obezbedimo pristojan i normalan život u Srbiji", rekao je Vučić.

Pres konferencija počela je u 10 sati u Vili Mir.

Vučić sutra polaže zakletvu i preuzima dužnost predsednika Srbije.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.