Krkobabić se danas sastaje sa misijom MMF-a

Izvor: Blic, 19.Maj.2011, 08:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krkobabić se danas sastaje sa misijom MMF-a

BEOGRAD - Potpredsednik Vlade Srbije Jovan Krkobabić sastaće se danas sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda, koja u Srbiji boravi povodom preliminarnih razgovora sa srpskim vlastima o novom aranžmanu iz predostrožnosti.

Kako je juče saopšteno posle razgovora premijera Mirka Cvetkovića sa delegacijom MMF, koju predvodi Albert Jeger, Srbija i MMF nastaviće dalju saradnju kroz zaključivanje novog aranžmana iz predostrožnosti, čiji okvir će biti dogovoreni tokom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << boravka delegacije fonda u Beogradu.

Premijer Cvetković je upoznao predstavnike MMF-a sa aktuelnom ekonomskom situacijom u zemlji, a na sastanku je bilo reči o merama koje će Vlada Srbije preduzeti u narednom periodu u cilju održanja makroekonomske stabilnosti.

Zvanični razgovori predstavnika Srbije i misije MMF-a počeli su juče plenarnim sastankom u Narodnoj banci Srbije.

Misija će u Beogradu boraviti do 27. maja i u tom periodu biće razmotrena aktuelna makroekonomska kretanja, oblasti u kojima su potrebne dalje reforme koje bi se sprovodile u okviru novog aranžmana, kao i fiskalna politika.

U pogledu strukturnih reformi posebna pažnja biće posvećena javnim preduzećima, kao i reformama u zdravstvu, prosveti i penzijskom sistemu.

Ranije ove nedelje, premijer Cvetković najavio je da će se razgovori o novom aranžmanu iz predostrožnosti voditi naredna dva do tri meseca i posle njihovog uspešnog završetka biće sklopljen novi aranžman.

"Imajući u vidu da Srbija nije povukla sva sredstva iz prethodnog stend baj aranžmana nije nam potreban dodatni novac od MMF-a, ali nam je potrebna ekspertiza te finansijske institucije", rekao je premijer.

Cvetković je istakao da verovatno neće biti dovoljna samo jedna misija da se sklopi aranžman i objasnio da se radi o normalnoj proceduri kada se sklapa sporazum sa MMF-om.

Srbija je 15. aprila 2011. godine uspešno okončala "stend baj" aranžman sa MMF-om, u okviru koga je od ukupno raspoloživih sredstava od oko 3 milijarde evra iskorišćeno oko 1,52 milijardi evra.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.