Krkobabić i Palma na strani opozicije

Izvor: Blic, 18.Jul.2009, 06:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krkobabić i Palma na strani opozicije

Vladajuća koalicija će us­­­vojiti predlog izmena Zakona o javnom informisanju prostom većinom u parlamentu i ako socijalisti ostanu uzdržani u vreme glasanja, sem ako svi opozicioni poslanici iz DSS, SNS, NS, SRS i LDP, uz neke poslaničke grupe vladajuće koalicije kao što je PUPS i JS, koje su se izjasnile protiv ovog predloga, ostanu u sali i zajedno glasaju protiv zakona o informisanju. U tom slučaju zbir glasova „protiv" bio bi 128, naspram 97 poslanika ZES-a i G17 >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << plus koji bi, koliko je za sada poznato, podržali ovaj zakon.



Stranke koje podržavaju vladajuću koaliciju, SVM i LSV još nisu odlučile na koji način će glasati, posle amandmanskih izmena koje je predložila Vlada, ocenjuju da je zakon vidno poboljšan.

- Donećemo odluku do početka glasanja, ali je očito da je sadašnja verzija zakona promenjena nabolje - kaže za „Blic" Balint Pastor. Sa njim se slaže i Aleksandra Jerkov, poslanica LSV, koja je na pitanje da li postoje šanse da će LSV podržati ovo zakonsko rešenje, odgovorila potvrdno.

Poslanici republičkog parlamenta juče su završili objedinjenu načelnu raspravu o izmenama Zakona o javnom informisanju i Zakona o kulturi, a ministar kulture Nebojša Bradić pozvao je poslanike da glasaju za predložene zakonske akte napominjući da je spreman da prihvati niz amandmana koji će zakonska rešenja učiniti kvalitetnijim.

Ocenjujući da su neki mediji prevršili meru u kršenju civilizacijskih i etičkih normi, Bradić smatra da je neophodno uneti restriktivnije kazne za prekršaje zakona. „Kako u pornografiji nema ljubavi, tako u tabloidima nema istine", zaključio je ministar kulture.

Tomislav Nikolić, šef poslaničkog kluba „Napred Srbijo", ocenio je da je ministar kulture Bradić predloženim izmenama u zakon uneo „Makijavelijeve ideje iz pakla" kojima se guši sloboda medija i na osnovu kojih će javna glasila moći da objavljuju isključivo informacije koje odgovaraju vlasti. Marina Raguš, poslanica SRS, upitala je ministra kulture u kojoj je meri u srpskim medijima zastupljen američki kapital i kojim javnim glasilima je namenjena pomoć države u iznosu od 60 miliona dinara.

Poslanik LDP Zoran Ost­ojić rekao je da ta poslanička grupa neće podržati ovaj zakon jer je „javni interes iznad partijskog".

- Umesto stotine tužbi koje imamo protiv medija i gubljenja vremena po sudovima, nama bi u interesu bilo da se uvede red u ovo što se zovu mediji, a ne poštuju standarde i profesije. Ali javni interes je iznad partijskog - rekao je Ostojić.

Željko Ivanji, poslanik G17 plus, odbacio je optužbe opozicije koja tvrdi da se ovaj zakon donosi zbog lidera G17 plus i rekao je da bi Srbija mogla da ima problem ukoliko ne bi donela izmene i dopune ovog zakona, jer bi se pred evropskim parlamentom postavilo pitanje zaštite ljudskih prava.

- Neka svako odgovara za svoje postupke. Da bi odgovarao, mora da poseduje imovinu. Ukoliko je tiraž podigao plasiranjem laži, tim tiražom mora da plati - kaže Ivanji.

Lider JS Dragan Marković Palma ponovio je za „Blic" da je za tu stranku neprihvatljivo da glasaju za izmene Zakona o informisanju, jer su izmene zakona koje je predložila Vlada samo kozmetičke, i tako se pridružio poslanicima PUPS koji su najavili da će glasati protiv ovog zakona.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.