Izvor: B92, 20.Jun.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krizna grupa: SCG u EU najranije 2010.

Brisel -- Međunarodna krizna grupa pozvala je u petak lidere Evropske unije, uoči njihovog sastanka sa zvaničnicima zemalja zapadnog Balkana koji bi u subotu trebalo da se održi u Solunu, da preuzmu nedvosmislenu obavezu da će sve zemlje regiona postati članice EU kada ispune ustanovljene kriterijume. U opširnom izveštaju objavljenom u Briselu dan uoci samita lidera EU i Zapadnog Balkana, Međunarodna krizna grupa upozorila je da postoji rizik da se zemlje jugoistočne Evrope obeshrabre >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i još više udalje od EU ako se evropska politika prema regionu "značajno ne obogati".

Autori najnovijeg izveštaja prognoziraju da od svih zapadnobalkanskih zemalja samo Hrvatska "ima neke izglede" da već 2007. godine uđe u EU, ali pod uslovom da u potpunosti sarađuje sa Haškim tribunalom i da počne mnogo ozbiljnije da rešava problem povratka srpskih izbeglica. Srbija i Crna Gora bi, kako je ocenjeno, u EU mogla ući "najranije" 2010. godine, mada se navodi da je i to "optimistička prognoza". "Najosnovniji problem kredibiliteta sa kojim je EU suočena na zapadu Balkana je to što je cilj članstva (u Uniji) još dalek", ocenio je direktor progrma MKG za Evropu Nikolas Vajt, kako je navedeno u saopštenju. "Bez jasnog znaka da taj cilj može biti dostignut, postoji stvaran rizik da će region ući u ciklus neuspeha, što može ugroziti stabilnost. Članstvo (u Uniji) mora postati više od nekog dalekog sna", kazao je on. Zato bi sve države i entiteti na zapadu Balkana trebalo da dobiju status pred-kandidata za članstvo u EU, iako njihovi pregovori o pristupanju uniji neće početi sa iste tačke, ocenila je Krizna grupa, istovremeno se zauzevši za veću finansijsku pomoć regionu.

"Prema sadašnjim procenama, na Balkanu će po glavi stanovnika biti potrošeno manje novca nego u zemljama koje su sadašnji kandidati za članstvo u EU. Ne sme se dozvoliti da ta nesrazmera poraste", piše u saopštenju. MKG se zauzela za određivanje jasnih parametara koji se moraju dostići, sa redovnim procenama napretka i strogim uslovima koji bi se primenili na svaku pojedinačnu zemlju i entitet, "uprkos tome što konačni status nekih, poput Kosova, još nije definisan, ili tome što druge, poput Bosne, još nisu u stanju da preduzimaju mere koje bi ih dovele do članstva".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.