Kriza u odnosima predsednika i vlade

Izvor: S media, 06.Mar.2010, 17:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kriza u odnosima predsednika i vlade

U Bugarskoj se sve više produbljuje kriza vlasti pošto se danas predsednica parlamenta Cecka Cačeva umešala u spor izmedju predsednika republike Georgia Prvanova i koalicione vlade premijera Borisa Borisova.

Ranije ove nedelje predsednik Prvanov je zatražio od ministra finansija Simeona Djankova da podnese ostavku, smatrajući da ga je ovaj uvredio u jednoj televizijskoj emisiji.

U saopštenju iz kabineta predsednika Prvanova je takodje zahtevano od Djankova, koji >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << je potpredsednik Vlade, da u protivnom objasni svoje izjave u kojima je naveo da je "bugarski predsednik milijarder i da poseduje nekretnine u inostranstvu".

Djankov je tvrdio da to nije kazao i da bi izgladio nedorazumevanje, otišao je, uz posredovanje premijera Borisova, u audiojenciju kod šefa države.

Ministar je u petak, posle završetka razgovora odbio da se obrati medijima, ali je predsednik Prvanov u javnosti objavio stenogram.

Predsednica Narodnog Sobranja Cačeva je danas, pak, zatražila od Prvanova da Narodnom sobranju dostavi zvanične kopije teksta o razgovoru sa Djankovim, kao i zvučni zapis sa istog sastanka”.

Skoro istovremeno rukovodstvo vladajuće partije, Gradjani za evropski razvoj Bugarske (GERB) premijera Borisova, saopštilo je da je objavljivanje stenograma iz razgovora Prvanova i Djankova učinjeno bez znanja i saglasnosti ministra i potpredsednika vlade, što je u suprotnosti sa Ustavom.

“Želja sa saradnju Georgija Prvanova sa vladom je samo prividna”, ocenjeno je u saopštenju.

GERB zato očekuje da Ustavni sud bude bavešten o propustima koje je učinio predsednik Prvanov.

Premijer Borisov se do sada se nije oglasio povodom skandala.

Prvanov, u protekla dva namdata kao predsednik Bugarske, nije zatražio ostavku ili objašnjenje ni od jednog ministra.

DJankov je u vladi koja je formirana posle izbora u leto 2009, kada je GERB ubedljivo porazila dotadašnju vladajuću Bugarsku Socijalističku partiju (SPB).

Prvanov je izabran za predsednika sa liste BSP, čiji je i lider bio.

Cačeva je visoki funkcioner GERB

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.