Izvor: B92, 17.Mar.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krivične prijave zbog saopštenja

Beograd -- Zbog saopštenja DSS-a da su premijera Srbije, Zorana Đinđića, "ubili njegovi", mogle bi da uslede krivične prijave, tvrdi DS.

Saopštenje, u kome se takođe traži da Boris Tadić i Zoran Živković otkriju ko su ubice, prezentovao je sadašnji sekretar Vlade Srbije, Dejan Mihajlov, 17. maja prošle godine. Priča o tom saopštenju, međutim, uskoro bi mogla biti nastavljena i pred nekim od opštinskih sudova.

Posle svedočenja Mihajlova pred Speciajlnim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sudom u kome je rekao da ne zna koje ubio Đinđića i da je saopštenje bilo samo deo predizborne borbe, Demokratska stranka razmatra mogućnost da protiv sekretara Vlade podnese krivičnu prijavu.

U Demokratskoj stranci smatraju da je nedavni iskaz Dejana Mihajlova pred Specijalnim sudom "bruka i sramota" i da je cela Srbija znala da su on i ostali pisci saopštenja lagali.

"Razmatra se da li postoji osnov za pokretanje odgovarajuće krivične procedure. Ne može ni jedan pravni entitet, osim pojedinca ili ličnosti, da pokrene krivični postupak za uvredu ili za klevetu. Ali, mislim da će se steći sve potrebne okolnosti da bude pokrenut krivični postupak", rekao je Dušan Petrović, potpredsednik DS-a.

Mihajlov je, između ostalog, u Specijalnom sudu izjavio da je učestvovao u pisanju pomenutog saopštenja, koje je 17. maja prošle godine podiglo veliku buru u javnosti, ali i da se ne seća ko mu je pomagao u tome. Na pitanje da li ovakva saopštenja predstavljaju regularan način u međustranačkoj borbi, B92 u DSS-u nije dobio precizan odgovor, jer se tog saopštenja slabo sećaju još neki visoki funkcioneri stranke.

Miloš Aligrudić, šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije u Skupštini, kaže da skoro nije čuo ništa o tom saopštenju: "Nisam skoro imao prilike da čujem saopštenje o kome je reč i koje je verovatno bilo povod zbog koga je Dejan Mihajlov bio pozvan da svedoči. Tako da ne mogu to da komentarišem."

Na ponovljeno pitanje, da li zaista nije čuo za saopštenje od 17. maja, Aligrudić je rekao: "Čuo sam ga 17. maja prošle godine i teško da mogu da se setim tačno šta je u njemu stajalo." On takođe, nije hteo ni da čuje prepričanu verziju saopštenja.

Drugi funkcioneri DSS-a smatraju da je stranka već jednom platila kaznu za to saopštenje, neuspehom na predsedničkim izborima i da ne treba ponovo otvarati to pitanje.

Lisice i lek za pamćenje za Mihajlova

Inače, omladina takozvane Liberalno-demokratske frakcije koju predvodi Čedomir Jovanović, poklonila je lisice i "lek za pamćenje" Dejanu Mihajlovu.

Članovi Omladine LDF-a predali su na pisarnici vlade i krivičnu prijavu koju su podneli protiv Mihajlova, predsednika DSS-a Vojislava Košutnice i funkcionera te stranke Dragana Maršićanina.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.