Izvor: B92, 25.Okt.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krivične prijave kao pritisak

Subotica -- SO Subotice podnela je krivične prijave protiv Jožefa Kase i Gabrijele Agošton zbog zloupotrebe službenog položaja.

Savez vojvođanskih Mađara ocenjuje te prijave kao obračun sa političkim neistomišljenicima. Predsednik SVM, Jožef Kasa, istragu već obrađivanih predmeta okarakterisao je kao pritisak zbog ukazivanja na incidente u Vojvodini.

"Upravo da se vrši psihološki pritisak na nas zato što smo smeli reći da nas tuku. Pa, što nije organizovani >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kriminal radio u Subotici prošle godine, početkom ove godine, nego sada? Te krivične prijave su već obrađivane nekoliko puta", rekao je Kasa.

Podsetimo, svojevremeno je odbornik u Skupštini opštine Subotica Mirko Bajić podneo 17 prijava protiv bivših čelnika lokalne samouprave, a sve se odnose na poslove nekretninama.

U reakciji Saveza vojvođanskih Mađara navodi se i da je zanimljivo da se slični poslovi, koji su posledica zakona o podržavljenju opštinske imovine, ne istražuju i da je u situaciji, kada se ne istražuju i ne procesuiraju ratni zločini i moćnici bivšeg režima, prijava protiv Kase politički čin, koji kao i mnoge istrage koje se sprovode, nema veze sa pravnom državom i obračunom sa kriminalom: "A vrše se saslušanja na sve strane, a gospoda iz te policije i vlasti nisu spremni da se suoče sa ratnim zločincima. Toj policiji ispred nosa beži Hadžić."

VD okružnog tužioca Novica Bojović kaže da je svojevremeno krivične prijave prosledio subotičkom SUP-u, ali da nije dobio povratnu informaciju posle čega se obratio upravi za borbu protiv organizovanog kriminala. Bojović je za B92 rekao i da će i na drugim sličnim predmetima kao i u ovom slučaju raditi tim poslat iz beogradskog UBPOK-a. Zanimljivo je da je u odbranu Jožefa Kase stao i Milorad Mirčić iz Srpske radikalne stranke koji je rekao da su prijave izvađene iz fioka pošto Savez vojvođanskih Mađara ne želi dati ustupke Demokratskoj stranci u formiranju lokalne vlasti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.