Izvor: B92, 07.Dec.2010, 19:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kritike bojkota dodele Nobela

Beograd -- Komitet pravnika za ljudska prava smatra da je odluka da Srbija ne prisustvuje uručenju Nobelove nagrade Liju Sjabou udaljila Srbiju od borbe za ljudska prava.

Komitet je u otvorenom pismu ocenio da se takvom odlukom "Srbija udaljila od borbe za ljudska prva i vrednosti koje krase moderno i demokratsko društvo".

"Pod hitno tražimo da Srbija pošalje predstavnike države da prisustvuju ceremoniji" - zahteva Komitet u pismu.

"Srbiji je potrebna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << istinska politika poštovanja ljudskih prava a ne politika kojoj je važniji most od ljudskog života", navodi se.

Otvoreno pismo su potpisali: Borka Pavićević, Marko Karadzić, Milan Antonijević, Nataša Kandić, Miljenko Dereta, Sonja Biserko, Vojin Dimitrijević, Maja Mićić, Andrej Nosov i Staša Zajović.

U pismu je i inicijativa da Srbija zatraži od Kine oslobađanje iz kućnog pritvora članova porodice dobitnika Nobelove nagrade.

O toj temi je najavljena tribina u Centru za kulturnu dekontaminaciju, u petak 10. decembra u 18 časova.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.