Izvor: B92, 10.Maj.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kritika izraelske politike

Tel Aviv -- Izraelski dirigent Danijel Barenboim izazvao je oštru reakciju izraelskog predsednika Mošea Kacava.

Barenboim je prilikom ceremonije dodele nagrade "Volf" u obraćanju prisutnima u Knesetu izjavio: "Pitam da li osvajanje i kontrola mogu biti u duhu izraelske Povelje o nezavisnosti? Ima li logike u nezavisnosti jednog naroda ako je cena kršenje osnovnih prava drugog naroda?".

"Može li jevrejski narod, čija je istorija puna patnje i progona, da dozvoli >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sebi bezosećajnost prema patnji susednog naroda? Sme li Izrael da dozvoli sebi da popušta nerealnom snu o velikom Izraelu, umesto da traži pragmatična i humana rešenja, bazirana na socijalnoj pravdi?", rekao je on, za B92 prenosi Saša Živković.

Kacav je izjavio da Barenboim zaslužuje svaku kritiku, ne samo zbog svojih primedbi, već i zato što izvodi dela Vagnera jer to vređa žrtve Holokausta, koje su u nacističkim koncentracionim logorima sa razglasa morale da slušaju Vagnerovu muziku.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.